Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BK Häckens Erik Friberg ler efter 0–0 mot Kalmar FF. Bild: SUVAD MRKONJIC
BK Häckens Erik Friberg ler efter 0–0 mot Kalmar FF. Bild: SUVAD MRKONJIC

Medalj och Europaplats för BK Häcken – trots kryss mot bottenlaget

0–0 i Kalmar. Det räckte för att BK Häcken skulle säkra tredjeplatsen – och spel i Europa nästa säsong.
– Jag är nöjd. Inför säsongen var det inte så många som trodde att vi skulle komma topp tre, säger Erik Friberg.

Tvåa, trea, fyra eller femma. Inför den sista omgången var det så BK Häckens allsvenska säsong kunde sluta. Antingen medalj och Europaplats eller ... ingenting.

Det började lovande på ett kallt Guldfågeln Arena i Kalmar. Redan i den andra minuten hade Erik Friberg ett vasst skott som täcktes till hörna. Och på den hörnan nickade Gustav Berggren i ribban.

Efter det dog dock BK Häckens anfallsspel. Det skapades egentligen ingenting mer förrän i halvlekens sista minuter då Erik Friberg vek en frispark över. Från bänken lät det som att Joona Toivio skulle ha skjutit där.

– Han (Erik Friberg) är inte på listan va?, hördes tränaren Andreas Alm fråga.

Friberg var dock sugen.

0–0 efter 45 minuter var det vi fick. 0–0 efter 90 minuter var också det vi fick. Matchen slutade mållöst. Båda lagen var nöjda med det.

Så pass att de sista tilläggsminuterna spelades bort. BK Häcken-försvaret rullade bollen mellan sig. Kalmar FF-anfallarna pressade inte alls.

– Om ni tar det lugnt så tar vi det lugnt, ropade Andreas Alm till Kalmar FF-bänken.

Deal.

Skottstatistiken: 1–1

Efter slutsignalen förklarade Alm sitt ordval:

– Jag hade ett långt samtal med klubben vad vi skulle prioritera i det läget. Vi hade en strategi för varje resultat. När det var så här var ordern tydlig: "Gå inte för stora silvret, gå för Europaplatsen".

Därmed: Bevaka krysset. Vid en förlust hade BK Häcken trillat ner till en fjärdeplats ...

Kalmar FF hade inga problem med det. 0–0 säkrade deras kvalplats.

Rasmus Lindgren om matchen:

– En riktig skitmatch på en skitplan. Inget skönspel. Vi ville verkligen gå för att göra mål, men vi hade knappt en målchans. Knappt de heller.

Det blev 1–1 i skott på mål.

– Det säger väl allt ...

Får kvala till nya Conference League

De gulsvarta jublade ändå efter slutsignalen. 0–0 innebar som sagt en tredjeplats och biljett ut i Europa. De firade och mottog lilla silvret.

– Jag är nöjd. Det har varit ett så konstigt år. Och inför säsongen var det inte så många som trodde att vi skulle komma topp tre. Vi hade chansen att hänga med Malmö ett tag sedan. Vi tog inte den, men över det stora är vi det tredje bästa laget, säger Erik Friberg.

Vad betyder medalj och Europaplats?

BK Häcken kommer få kvala till nya Europa Conference League.

– Målet är att vara med i Europa. Ta en topp-tre-placering eller vinna cupen – och göra det så många gånger som möjligt. Sedan är det klart att vi vill vinna guld också. Men ju fler år vi är med där uppe ju större chans har vi att ta det där guldet.

Rasmus Lindgren:

– För klubben är det här bra. Det är en målsättning vi har att hela tiden spela om Europaplatser och i år tog vi en Europaplats. Ett sådant här speciellt år, en sådan här speciell säsong, är det skönt att få med sig något konkret till nästa år. Det har vi lyckats med. Och vi har varit bättre på det än alla andra lag förutom två.

Malmö FF och IF Elfsborg. De slutar etta och tvåa.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Pontus Dahlberg – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Nikola Gulan – Erik Friberg, Gustav Berggren – Ahmed Yasin (Viktor Lundberg, 69), Ali Youssef (Alexander Faltsetas, 69), Leo Bengtsson – Alexander Söderlund (Johan Hammar, 85)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.