Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Matty Cash nära landslagsdebut för Polen

Matty Cash har aldrig satt sin fot i Polen. Ändå kan han debutera för deras landslag under fredagens möte med Andorra.
– Det är en ganska galen historia, berättar Aston Villas högerback för The Guardian.

Matty Cash är uppvuxen i England, pratar knappt någon polska och skaffade ett polskt pass så sent som i oktober. Nu har han chansen att debutera för deras landslag när de tar sig an Andorra i VM-kvalet under fredagen.

Aston Villa-spelaren har släkt i Polen som han inte besökt och faktum är att det efterföljande mötet med Ungern i Warszawa blir första gången han besöker sina morföräldrars hemland.

– Vi förlorade min morfar för sex år sedan – det hade gjort honom mycket stolt att se mig representera Polen, säger högerbacken till The Guardian.

LÄS MER: Aston Villa sparkar tränaren

Satt i arbetsläger

Cashs morfar, Ryszard Tomaszewski, föddes i Stanislawow tre år innan andra världskriget bröt ut i Europa. När Sovjetunionen tog över staden 1940 deporterades han till ett sovjetiskt arbetsläger där han hölls i två år tillsammans med sin mamma och två systrar.

Efter att ha strövat runt bland brittiska kolonier anlände han till Liverpool 1948. Där träffade Ryszard sin framtida fru, Cashs mormor, 1964.

Visat intresse tidigare

Det är inte första gången som Aston Villa-spelaren visat intresse för att representera det polska landslaget. Men det polska fotbollsförbundets tidigare president, Zbigniew Boniek, var skeptisk till spelare från ”den polska diasporan” och därmed inte intresserad av Cash.

LÄS MER: Mållöst Häcken pressade att vinna i Champions League

Hans efterträdare bedrev däremot en annan policy och när Cash hörde av sig igen visade såväl presidenten som förbundskaptenen, Paulo Sousa, en stark vilja för att få in Cash i landslaget.

Några dagar innan Cash hämtade sitt nya pass på den polska ambassaden ringde Paulo Sousa och föreslog att de två skulle slå sig ner för att prata om framtiden i det polska landslaget.

Polens förbundskapten, Paulo Sousa, under EM-mötet med Sverige i somras. Bild: DMITRI LOVETSKY
Polens förbundskapten, Paulo Sousa, under EM-mötet med Sverige i somras. Bild: DMITRI LOVETSKY

– Så vi träffades och det var mycket positivt, ett grymt samtal. Vi pratade om hur vi ska spela och han gick igenom massa saker i taktiken, formationer och hur träningen skulle vara, berättar Cash.

LÄS MER: Värnamo – från matchfixning till allsvenskan

”Kommer göra allt jag kan”

Högerbacken har redan kollat igenom Polens senaste matcher och känner att han ”kan passa in till 100%”.

– Vi pratade om vikten av att blanda in mig i laget direkt. Matcherna vi har framför oss är mycket viktiga och det har jag förberett mig för. Det kommer bli briljant. Faktumet att matchen mot Ungern blir första gången jag är i Polen gör det ännu mer speciellt. Jag kommer göra allt jag kan för att hjälpa laget och mig själv nå VM, säger Polens nye högerback.

LÄS MER: Frågorna som ger Janne huvudbry inför VM-kvalet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.