Mats Härd|"Ett självmål"

ANNONS
|

Fotbollen har lagt världen för sina fötter tack vare enkelheten.

Samma regler världen över, flest mål vinner.

Det tar lite tid, men sedan går också offside att förstå, allt där emellan förstår vi direkt, gula och röda kort, filmningar, straffsparkar och så småningom också flyttade stolpar.

Är det något som gått i otakt under pappersexercisen blir det svårare.

Där är vi nu med Wanderson do Carmo och Gais.

En sak är säker. Ett alldeles makalöst självmål är gjort på Gaisgården. Stenhårt rakt upp i det egna nättaket. Ansvaret ligger på klubbdirektören, den relativt nyanställde Sebastian Arby, sedan vet jag inte om han var sist på bollen eller ens om det är intressant.

ANNONS

Det här är bara ytterligare ett bevis på hur oprofessionella svenska fotbollsklubbar är, hur de släpar benen efter sig tyngda av folkrörelseideal, lottringar och kaffe i plastkoppar.

En bristande proffsighet som väl betyder att man i en del klubbar just nu gör som Migrationsverket, det vill säga firar med tårta.

Så var det bestraffningen. Då blir det svårare. Så är det med idrottens manschettbrott, minns exempelvis snårigheterna när Örebro flyttades ner i superettan.

De som använder "Regler är till för att följas" gör det alltid för lätt för sig.

Det handlar om nio poäng, tre raka segrar som alla vi lurats att tro att de betydde något. Ett svidande straff för de felande. För i all klantighet så fanns det åtminstone inget uppsåt, det är sannolikt det enda förmildrande argument Gais kan använda sig av.

Bollen finns nu på Svenska fotbollförbundets planhalva, jag hoppas innerligt de inte gör ett självmål till, det kan räcka med sådana i den här affären.

Som när Elfsborg glömde bort Johan Karlsson 2001. Övergången från Åtvidaberg var klar, allt var det, utom att pappren inte hade skickades in, så Johan Karlsson spelade sex allsvenska matcher men var registrerad som spelare i Åtvidaberg.

Då var det en hel säsong som revs upp, nu är allt som är 15 dagar eller äldre preskriberat.

ANNONS

I de sex matcherna dömdes motståndaren som segrare med 3-0, om inte marginalen varit större i den faktiska matchen.

Elfsborg blev av med två poäng och nio plusmål. Det fanns förmildrande omständigheter men bestraffningen drabbade inte Elfsborg på ett förödande sätt.

Felet som då gjordes var att skänka de andra inblandade klubbarna poängen, vilket i förlängningen innebar att tredje part (lag som inte mött Elfsborg) drabbades både i toppen och i botten.

Det sorglustiga i hela historien är att ingen hade upptäckt felaktigheten om inte Elfsborg spelat i Uefacupen i augusti så upptäcktes missen av Uefa.

Svenska fotbollförbundet sätter så vitt jag vet fortfarande in licenspapper i pärmar, någon hjälp därifrån är inte att vänta.

Att ge klubbar poängavdrag är inte ovanligt. Speciellt inte i Italien. Där brukar det handla om ekonomiska oegentligheter. Tabellen i övrigt låter man dock vara.

Så måste det bli här också. Tar man ifrån Gais nio poäng så måste det stanna med det. Det är straffet, punkt slut.

Om de här nio poängen skall fördelas om påverkar det så mycket annat, tredje part blir lidande.

För så här är det alltid, Brott-straff-konsekvens – hela kedjan måste som alltid beaktas.

ANNONS