Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matchhjälten om att återvända till Blåvitt: "Har sagt det många gånger"

Ragnar Sigurdsson utsågs till matchens lirare i Islands segermatch mot England – och kommenterade sedan jämförelsen med Glenn Hysén. – Jag har sett klippet, tror han gjorde fyra eller fem grymma glidtacklingar, jag bara en.

Sigurdsson, som spelade för IFK Göteborg mellan 2006 och 2011, fick ihop med mittbackskollegan Kari Arnason epitetet ”världsklass” stämplat på sig av Roland Andersson, svensk scout för Islands landslag.

– Det är klart, jag gjorde en bra match. Det gjorde vi allihop. Allt vi försökte fungerade. Vi hade inte så många anfall, men vi gjorde två mål. Vi tror på saken, vi tror på vad vi gör.

Vad säger du om ditt mål?

– Det var en bra kombination med långt inkast, en skarv av Kari (Arnason) och ett skott av mig.

Nu gjorde jag en jämförelse med Glenn Hysén på presskonferensen, men de här glidtacklingarna du hade mot Vardy var fantastiska. Vad säger du om dem?

– Ja, men jag har sett klippet med Glenn Hysén. Jag tror att han gjorde fyra eller fem grymma glidtacklingar. Jag gjorde en.

Var det bara en?

– Jag kommer bara ihåg den med Vardy. Det sista som hände.

Frankrike i nästa match. Hur skall ni kunna slå dem?

– På samma sätt, tror jag. Vara stabila bakåt och lita på våra anfallare, att de gör mål. Jag gjorde mål i dag, det händer inte så ofta, nästa match får det bli anfallarna som gör det.

Nästa match sätter du cykelsparken kanske?

– Ja, shit, alltså. Vilken otur. Jag kommer inte ihåg om det var andra eller tredje gången bollen kommer. Det blir en duell inne i boxen. Så kommer bollen upp och långsamt och rätt emot mig.

– Jag tänkte att det är det enda jag kan göra. Jag tänkte bara, håll ned bollen, skjut inte över – och så träffar jag den perfekt. Och väntar bara på att alla skall ”gå crazy”, men ingenting händer. Så kollar jag upp och ser Karis ansikte. Helt förvånad, fattar ingenting. Jag bara: ”Vad fan hände?” Han bara: ”Han fick den på sig, den jäveln.” Det var helt sjukt.

Hade det varit EM:s mål?

– Kanske. Nej, Shakiri har gjort ett ännu snyggare.

Hur har ni laddat om mellan matcherna?

– Som alla göra. Vi tar behandling, slappnar av, dricker vatten. Nu har vi sex dagar. Alla kan återhämta sig på sex dagar. Så är det bara. Att ställa om huvudet och bli klar till matchen. Det är det som är det viktigaste. Vi skulle kunna spela om två dagar.

Finns det några gränser för det här laget?

– Vet inte. Det är klart … finns det inte alltid gränser?

Kan ni vinna hela EM?

– Det är klart vi kan, men det kan alla som är kvar. Det är små marginaler i fotboll hela tiden. Mot Österrike hade vi tur. I dag hade vi inte så mycket tur. Vi spelade bra. Har vi fortsatt tur kan vi gå ännu längre, men vi tar en match i taget.

Finns det något lag som krigar lika hårt som ni i detta EM?

– Nej, det tror jag inte. Vi har haft bollen så jävla lite. Vi möter bra lag. Vi är kanske lite för stressade när vi har bollen. Då får vi kriga och springa för varandra. Det blir vi tvungna till eftersom vi inte har någon egen offensiv.

Heimur talade på presskonferensen om att det här kanske var er bästa match i turneringen. Håller du med?

– Ja, jag håller med om det. Vi var lite för passiva och stressade i gruppspelet. Matcherna bara blev så att vi backade hem. I dag försökte vi alla fall spela. Det gick inte hundra procent, men vi försökte i alla fall.

Hur mycket hjälper det att ni redan är vinnare. Alla andra lag förväntas vinna, ni har redan vunnit på något sätt?

– Ja, det är klart. Vi kom till denna match utan press. Det är skönt. Bara lira. Vi försöker slappna av.

Reaktioner från Island?

– Jag har inte snackat med de som är på Island. Men jag har snackat med brorsan och tjejen som var här på läktaren och några danska vänner som hejar på oss. Det är bara fantastiskt.

Hur många grattis-SMS hade du i telefonen?

– Det var rätt många.

Nu mötte ni massa Premier League-spelare, många drömmer om att hamna i Premier League. Vad tror du att detta kommer innebära för er spelare och era karriärer framöver, de insatser ni gör under den här turneringen?

– Jag tror att det är hundra procent att många från detta laget kommer få en transfer nu. Det tror jag absolut.

Hur ser din situation ut klubbmässigt?

– Jag vet inte. Jag skall prata med agenten i kväll eller i morgon. Vi har en match till. Det är bättre att fokusera på den först. Och sedan kolla om det är någon klubb som vill något.

Det blir inte Blåvitt då?

– Nej, jag skall försöka ta ett steg mer uppåt, innan jag vänder tillbaka.

Innan du vänder tillbaka. Det har du bestämt dig för?

– Det har jag sagt många gånger, sedan vet man aldrig vad som händer, men det är alltid något i bakhuvudet.