Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tefu Mashamaite gör debut för nya klubben Häcken mot Halmstad på måndagskvällen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mashamaite redo för debuten

Samma färger som i Sydafrika och en gammal lagkamrat i motståndarlaget. Det är mycket som är bekant när Tefu Mashamaite gör debut för Häcken mot Halmstad. – Det är lite symboliskt, säger Mashamaite till GP.

För en vecka sedan blev arbetstillståndet klart. På måndagskvällen gör Tefu Mashamaite debut för Häcken när man tar emot Halmstad på Bravida arena.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det har gått tre månader sen han senast gjorde en tävlingsmatch, nu är det en mycket spelsugen mittback som kliver in på sin nya arena.

– Det känns jättebra. Jag har jobbat hårt sen jag kom hit och jag har spelat två matcher så jag känner att jag kommit igång och är redo att gå in och spela, säger Mashamaite.

Hur ska det bli att få gå ut framför dina nya supportrar?

– Det känns jättebra. Det kändes himla bra att spela mot Delhi här i torsdags. Energin de ger dig med applåder bara för en lätt passning eller en lätt tackling, så har vi det inte i Sydafrika. Supportrarna där är väldigt krävande, här känns det som att det är mer gemenskap.

Han kallas "Masha" av sina lagkamrater och har under sina veckor i Göteborg funnit sig väl till rätta i Häcken.

– Det är kanon. Jag letade efter en ny utmaning efter att ha spelat i Sydafrika i hela mitt liv. Jag är glad att jag hittat ett lag som har en liknande struktur med hur vi spelade i Sydafrika, så det har inte varit så svårt att komma in i det.

Känner du att du hittat rätt ihop med de andra försvararna?

– Ja, men det finns allt saker att förbättra och det är klart att det är lite skillnad mot hur vi spelade i Sydafrika. Så det handlar mest om att få spela matcher ihop.

– Att lära känna sina medspelare tar tid och det krävs att man får vara med dem och spela ihop för att man ska lära sig varandra. Men det är något som jag ser fram emot att utveckla steg för steg.

Hur har det varit att vänta på arbetstillståndet?

– Det positiva som kom ur det var att jag hade tid att få upp fysiken ordentligt. Nu har jag fått komma in steg för steg och det känns bättre än om man skulle bli inslängd på planen efter bara någon dag här.

Tiden vid sidan har även gett honom tid att följa den svenska fotbollen. Han hade dock redan koll på allsvenskan sedan tidigare.

– Jag har två vänner från Sydafrika som spelat här, May Mahlangu och Tokelo Rantie. Så jag har hela tiden följt med i hur det har gått för dem. Vi kan inte se matcherna hemma, men man följer ändå med.

En annan av sina landsmän flyttat till Sverige ställs han mot redan i kväll – Halmstads Matthew Rusike.

– Vi har spelat tillsammans i Sydafrika. Vi kan snacka lite efter matchen, men under den så är det bara business och fullt fokus på lagets insats, säger Mashamaite.

Det är inte bara motståndet som gör att det blir en hemvan upplevelse att kliva ut på Bravida och spela. Precis som under tiden i Kaizer Cheifs så gör han det i gulsvartrandig tröja.

– Folk hemma pikar mig och säger att: Du lämnade Kaizer Cheifs men du spelar fortfarande för Chiefs. Det är samma tröjmärke och samma färger och jag har samma nummer som jag hade min första säsong i Chiefs. Men det hjälpte mig också. Det var ingen konstig känsla att ta på sig den nya tröjan, det är lite symboliskt, säger han och ler.