Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Utsiktens Martin Smedberg-Dalence och Manchester Citys Sergio Aguero i en match mellan Bolivia och Argentina. Bild: Elaine Thompson

Martin Smedberg-Dalence om sin nya roll i Utsikten

För 15 år sedan var han en 19-årig talang på Blåvitts högerkant med Niclas Alexandersson som mentor.
Nu är Martin Smedberg-Dalence själv mentor och spelande assisterande tränare Utsiktens BK.
– Jag ser mig själv som tränare i framtiden, så detta blir det första steget på den resan.

Han har hunnit med nära 200 allsvenska matcher, ett dussintal landskamper och en sejour i bolivianska högstaligan.

För ett par veckor gjorde Martin Smedberg-Dalence klart med storsatsande Utsiktens BK i division 1, där planen är att kombinera en roll som spelare och assisterande tränare.

– Jag ville komma hem till Göteborg. Vi fick tillskott i familjen i december så det kändes rätt, säger 35-åringen.

– Bosko (Orovic, manager i klubben) ringde mig och vi pratade länge. Han kom även med det här förslaget om den sammanslagna rollen. För mig var det viktigt att komma till en klubb som ville satsa, och jag kände att Utsikten var det bästa alternativet.

I första hand ser han sig själv fortfarande som spelare. Meningen är att rollen som tränare är något han ska långsamt växa in i.

– Alla tränare jag haft har sagt att jag tänker fotboll som en tränare. Min roll nu blir att agera bollplank åt spelare och ledare.

Förstärkningar i kommande veckor

Mentorsrollen pratar Smedberg-Dalence mycket om, och vikten av den. Själv lyfter han fram Håkan Mild och Niclas Alexandersson som två spelare som gjorde stort intryck på honom när han kom till IFK Göteborg som 19-åring.

– Att se hur de tränade och agerade på plan var viktigt för mig. Mild var alltid en sådan som hatade att förlora och krävde det samma av alla andra. Sådana karaktärer hela lag.

I förlusten mot Qviding (1-4) gjorde Martin Smedberg-Dalence sina första 45 minuter för året och som Utsikten-spelare. När han kom tillbaka från Bolivia var han fortfarande skadad. Under vintern har han bara hållit igång med futsal.

– Jag ska vara som bäst när serien drar igång. Just nu behöver både jag och laget träna ihop oss. Det taktiska och spelplanen kommer växa fram successivt.

Nästa chans för Utsikten kommer på tisdagen när laget gästas av Örgryte IS. Det blir ytterligare ett steg på trappan mot formen.

– Viktigast just nu är att vi blir bättre för varje dag. Det kommer ett par förstärkningar under veckorna framöver, så vi är fortfarande i ett tidigt skede av lagbygget.

Matchen mellan Utsiktens BK och Örgryte IS direktsänds på gp.se – sändningen startar 16.20, avspark 16.30.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.