Martin Mutumba om rasismen inom fotbollen: ”De säger att det inte finns”

Den förre AIK- och Öis-spelaren Martin Mutumba berättar nu om rasismen inom fotbollen.
– Fotbollförbundet är gubbar som fanns när dinosaurierna fanns, många av dem. Det blir så att de säger att det inte finns, säger han i Olof Lundhs podd.

ANNONS
|

Martin Mutumba kom upp i AIK:s juniorlag och spelade i klubben under flera omgångar som senior. När han 2018 la fotbollsskorna på hyllan hade han bland annat representerat Örgryte IS, Syrianska och ungerska Videoton FC.

I dagarna släpps hans självbiografiska bok och ett ämne som berörs är rasism.

I Olof Lundhs podd berättar han bland annat om hur han som tonåring hörde motståndare beskriva honom med rasistiska ord och hur ingen reagerade, inte heller hans egna lagspelare.

”Enklare för min son”

Han ser dock att mycket hänt sedan han själv var ung mörkhyad spelare i svensk fotboll.

– Det kanske blir enklare för min son att ta sig fram i fotbollen. Vi som är 85:or och 90:or fick ta emot mycket, många kanske slutade med fotboll, säger han i podcasten.

ANNONS

Även om han ser att mycket förändrats är han kritisk till att inte mer görs för att sätta stopp för rasismen inom fotbollen.

– Fotbollförbundet är gubbar som fanns när dinosaurierna fanns, många av dem. Det blir så att de säger att det inte finns. När vi vet att det finns.

Martin Mutumba.
Martin Mutumba. Bild: MICHAEL ERICHSEN
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS