Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Mutumba, här i Örgryte IS, berättar i ny självbiografi om självmordstankarna efter karriären. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Martin Mutumba försökte ta sitt liv

Livet efter karriären var tufft för Martin Mutumba. I självbiografin ”Äkta hela vägen” berättar nu fotbollsprofilen om hur han försökte ta sitt liv.
”Jag ville dö, men visste inte hur jag skulle göra”, skriver han enligt Sportbladet.

Martin Mutumba har skrivit självbiografin ”Äkta hela vägen” tillsammans med Erik Niva och i den berättar han bland annat om mörkret efter att karriären var över.

Olyckligt nog avslutades karriären med en korsbandsskada under tiden i Syrianska 2018. Mutumba hade då bland annat ett SM-guld med AIK, samt ett utlandsäventyr i Turkiet som främsta meriter. Han representerade även Örgryte IS mellan 2016 och 2017.

I biografin berättar Mutumba hur han mådde psykiskt dåligt innan karriären tog slut. Fotbollsprofilen bodde själv i en lägenhet i Älvsjö och hade separerat med mamman till hans barn.

Ville ta sitt liv

Efter karriären blev depressionen värre för Mutumba som berättar hur han allt mer började dricka alkohol, ta smärtstillande och isolera sig från omgivningen.

”Det kunde gå en dag, två dagar utan att jag åt någonting alls, jag åt bara smärtstillande tabletter, drack kaffe och sprit”, skriver han enligt Sportbladet.

Till slut orkade Martin Mutumba inte mer. Han blev allt mer självmordsbenägen och började planera för att ta sitt liv.

”Jag ville dö, men visste inte hur jag skulle göra. Gick det att äta så många smärtstillande piller att jag dog? Gick det att dricka ihjäl sig, röka ihjäl sig? En dag började jag skriva på ett avskedsbrev, men fick inte ihop det. Jag tänkte på hur allt skulle bli, och någonstans intalade jag mig själv att mina barn skulle förstå”, skriver han.

LÄS MER: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Överdoserade två gånger

Vid två tillfällen försökte Martin Mutumba ta sitt liv.

Syrianska-lagkamraten, Seth Kanteh Hellberg, hittade Mutumba på golvet i sin lägenhet. Då hade han överdoserat morfin och sömntabletter.

”Det var ett kefft självmordsförsök, men det är mycket som jag är keff på” skriver Mutumba.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Om du eller någon du känner mår dåligt är det bra att ha någon att prata med. Det finns flera hjälplinjer och stödsajter som man kan vända sig till för att få hjälp och råd.

Mår du själv dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Men det finns även flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet dygnet runt. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 020-18 18 00 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se

1177 VÅRDGUIDEN

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se

KYRKANS JOURTJÄNST

Telefonjouren som nås på 031-800 650 är öppen vardagar mellan 13-21 och lördag-söndag mellan 16-21. Den göteborgsbaserade linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan som nås på https://sos.svenskakyrkan.se/

MOTTAGNING FÖR SPELBEROENDE OCH SKÄRMHÄLSA

Specialistpsykiatrisk mottagning som finns på Sahlgrenska men täcker hela Västra Götaland. Där finns läkare, psykologer, socionomer och sjuksköterskor.

Tel. 031-343 65 00 (tisdagar), övriga tider via tel. 1177

Mejl: [email protected]

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/hitta-vard/kontaktkort/Mottagning-for-spelberoende-och-skarmhalsa-Goteborg/

https://www.sahlgrenska.se/omraden/omrade-2/beroende/enheter/mottagning-for-spelberoende-och-skarmhalsa/

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.