Martas födelsedag blir damfotbollsdag

Delstaten Rio de Janeiro instiftar en officiell damfotbollsdag och med datumet hyllar man en av världens bästa spelare: Marta.
– Det bästa datumet att fira är på den största spelarens födelsedag, säger parlamentsledamoten Enfermeira Rejane till lfootball.it.

ANNONS
|

Marta Vieira da Silva är en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna och är hyllad i sitt hemland Brasilien. I höstas meddelades att hon skulle föräras med en staty bredvid Pelé på det brasilianska landslagets museum i Rio de Janeiro.

LÄS MER:Marta blir staty – ställs bredvid Pelé

Nu kommer en ny mäktig hyllning till 35-åringen. Delstaten Rio de Janeiro har beslutat att den 19 februari ska bli officiell damfotbollsdag. Varför just det datumet? För att det är Martas födelsedag.

– Damfotbollen i Brasilien är en av de mest framgångsrika i världen och det bästa datumet att fira det är på den största spelarens födelsedag, säger parlamentsledamoten Enfermeira Rejane till lfootball.it.

ANNONS

Sex gånger världens bästa

Marta har representerat de svenska klubbarna Umeå IK, Tyresö FF och FC Rosengård och vann damallsvenskan sju gånger, tre gånger vann hon skytteligan. Sedan 2017 spelar hon i NWSL för Orlando Pride och nyligen skrev hon på ett nytt kontrakt med klubben som sträcker sig över säsongen 2022.

LÄS MER:Lika lön till manliga och kvinnliga landslagsspelare i Brasilien

Marta har spelat i det brasilianska landslaget sedan 2002 och är den spelare, på både dam- och herrsidan, som gjort flest mål i VM-slutspel, 17 stycken. På 133 landskamper har hon gjort 110 mål. Med landslaget har hon vunnit två OS-silver och ett VM-silver.

Sex gånger har Marta tilldelats Fifas utmärkelse till världens bästa fotbollsspelare på damsidan.

Sex gånger har Marta utsetts till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare av Fifa.
Sex gånger har Marta utsetts till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare av Fifa. Bild: JOHN SIBLEY

ANNONS