Marocko, Lejonen från bergen, skriver fotbollshistoria i VM i Qatar

Marocko har tagit VM med storm. Historia har landslaget redan skrivit. Men finns det ytterligare kapitel att lägga till för "Atlaslejonen"?
Här är några av de unika aspekterna av landslaget.

ANNONS
|

Första afrikanska lag i en VM-semifinal

Senegal har varit nära, Ghana och Kamerun likaså. Men ingen afrikansk nation har nått semifinal i ett fotbolls-VM – fram till nu. När Marocko besegrade Portugal med 1–0 i kvartsfinalen stod det klart att landslaget hade brutit ny mark.

– Jag sade före matchen att nu skriver vi historia för Afrika, det har vi gjort nu och jag är mycket lycklig. Afrika är med däruppe nu. Vi har väntat på det här, strävat efter det och nu händer det, sade förbundskapten Walid Regragui i C More:s sändning efter segern mot Portugal.

Stökiga uppladdningen – ny förbundskapten 100 dagar före VM

Walid Regragui blev i sin tur historisk genom att som förste afrikanske tränaren någonsin leda ett landslag till VM-semifinal. Men på förhand fanns inte tanken att han skulle kunna vara där han är nu.

ANNONS

Bosniern Vahid Halilhodzic ledde laget till VM men i augusti fick han sparken – cirka 100 dagar före VM. Bland annat skar det sig rejält mellan Halilhodzic och storstjärnan Hakim Ziyech. Hur det hade gått med Halilhodzic vid rodret kan vi bara spekulera i, men det råder i alla fall ingen tvekan om att Regragui visade sig vara en väldigt kompetent ersättare.

Regragui har nu lett "Atlaslejonen" i åtta matcher. Fem har slutat med seger och tre har slutat oavgjort.

Halva laget fostrade i andra länder

Hakim Ziyech och Sofyan Amrabat är födda och uppvuxna i Nederländerna och Achraf Hakimi i Spanien. Stjärntrion har varit vital för Marockos VM-framgångar och har en liknande resa till proffsfotbollen i och med att de är födda i andra länder än Marocko.

Men de är inte ensamma i den marockanska VM-truppen. I princip halva truppen har fått sin fotbollsfostran i andra nationer än Marocko. Förutom Nederländerna och Spanien har flera av spelarna växt upp i Belgien och lagkaptenen Romain Saiss är född i Frankrike.

Nytt möte med före detta överhuvud

Marocko som nation blev självständigt 1956. Dessförinnan var landet uppdelat mellan Spanien och Frankrike i olika så kallade protektorat.

Det marockanska landslaget har på fotbollsplanen i Qatar redan gjort upp med en av de tidigare överherrarna då Spanien besegrades i åttondelsfinalen efter straffar.

ANNONS

Mötet med Frankrike representerar därmed inte enbart möjligheten att ta sig till en VM-final i fotboll utan även ett tillfälle att knäppa en tidigare kolonisatör på näsan.

Oerhört effektivt försvar

Det har varit nära flera gånger, men hittills under ordinarie tid i VM är det endast en spelare som överlistat Yassine Bounou i Marockos mål. Och det är en lagkamrat.

"Fullträffen" kom efter ett kanadensiskt inlägg i den avslutande gruppmatchen som Marocko vann 2–1. Mittbacken Nayef Aguerd fick inte till rensningen och Bounou kunde inte reagera kvickt nog.

I övrigt har det varit en marockansk röd mur som hållit såväl Kroatien och Belgien som Spanien och Portugal borta från målprotokollet.

Det väldrillade försvarsspelet gör att Marocko lämnar över mycket av bollinnehavet till motståndarlaget. Faktum är att det enbart är Costa Rica som har haft bollen mindre än Marocko i VM. 31,6 procent i genomsnitt mäktar Marocko med. Costa Rica stannade på 30,2.

LÄS MER:Specialflyg sätts in för marockanska fans

LÄS MER:Marocko chockade Portugal – skrev VM-historia

LÄS MER:Kravaller i Paris efter VM-matcher – 108 gripna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS