Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Marlene Kanto klar som ny tränare för Öis damlag

Över tio säsonger som spelare i Göteborgs FC. Nu tar Marlene Kanto nya kliv, i en ny roll – i en ny klubb: som tränare för Örgrytes damer.
– Det verkar skitroligt! säger Marlene Kanto.

Hon är en av 2000- och 2010-talets mest utmärkande profiler som spelare i Göteborgs FC. Nu ska Marlene Kanto ta klivet in i tränarrollen – i Örgryte IS.

– Det känns lite konstigt att nu vara på ”den andra sidan”, säger Marlene Kanto.

Menar du som tränare eller i en annan klubb?

– Som tränare, det gällde kommentaren. Sen är det klart att det är lite konstigt klubbmässigt också. Jag gjorde ändå femton år i Kopparberg. Men det gäller främst att vara ledare. Nu kollar jag på fotboll på ett helt annat sätt!

Vad har du annars för relation till Öis som klubb?

– Det är ju det jag inte har. Jag har inte mött dem utan det handlar mer om relationen till Göteborg. Det är samma sak med IFK, för mig är det en herrklubb – som på senare år börjat med damverksamhet. Men när jag träffade laget (Öis) och gick igenom planerna så insåg jag hur rolig satsningen skulle bli. Det handlar om att verkligen satsa men också ha roligt på vägen. Det var det som övertygade mig, säger Marlene Kanto.

Från början hade hon dock tänkt sig en annan roll i klubben. Sedan hon la skorna på hyllan 2015 har hon startat ett eget företag som tar fram lösningar för att kunna följa motionslopp.

Under 2020 dök tankarna på att börja spela fotboll igen upp. Med flera gamla lagkompisar och motståndare i Öis, däribland Sofia Skenk, My Hjelm, Sofia Palmquist och Sofia Skog, så var hon sugen på att börja spela med laget. Planerna lades dock på is då hon i april månad födde sonen Loke. När kontakten sedan återupptogs blev det istället aktuellt med en tränarroll. Och även om den rollen är helt ny för henne så har Marlene Kanto under föräldraledigheten passat på att påbörja en så kallad CBA-utbildning – en ledarutbildning för förre detta elitspelare.

LÄS MER: Öis historiska damlag är redo för allvaret

Siktar vidare uppåt i seriesystemet

Vad hoppas du kunna bidra med i din tränarroll?

– Jag har väldigt mycket erfarenhet med 16 år i allsvenskan, spel i landslaget, Champions league (final med Umeå IK), Svenska cupen... Och jag har varit lagkapten i flera lag och alltid gillat att leda, stötta och hjälpa. Så spelarerfarenheten är intressant och viktig. Med det sagt så har jag inte varit tränare. Det får jag vara ödmjuk inför. Att ha spelat själv innebär inte ett facit för att man vet hur andra spelare fungerar. Nu måste jag hitta moroten för dem andra ur en annan synvinkel, vilket verkar skiroligt!

Under sin första säsong så har Öis damlag haft en minst sagt bekväm resa genom en historiskt ojämn division 4-serie. 2021 går man, tillsammans med IFK Göteborgs damlag, upp i division 3. Marlene Kanto kommer då att leda laget tillsammans med Lisa Christensson som varit tränare under 2020.

– Vi har ett väldigt bra lag tycker jag, om man kollar på spelarna som finns i laget, säger Marlene Kanto.

– Samtidigt ska vi också bygga ett lag just och få ihop det. Det är inte alltid det laget med bäst spelare lyckas bäst. Men jag hoppas att vi ska kunna fortsätta vandra uppåt.

LÄS MER: Öis klara för uppflyttning från kaosserien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.