Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Marko tog farväl av Gais-fansen – lämnar klubben

Marko Johansson lämnar Gais och höll ett känslomässigt tal till fansen innan han klev av Gamla Ullevis plan efter sista omgången. Målvakten återvänder nu till MFF – men utesluter inte ett återseende med Grönsvart i framtiden.
– Vi ses nog igen, säger han.

Efter två säsonger som utlånad till Trelleborgs FF blev Malmö FF:s Marko Johansson i stället utlånad till Gais 2019.

Under ett motigt Gais-år har målvakten varit ett av få ljus i mörkret. Räddningarna har varit många och misstagen få.

När Grönsvart säkrade kontraktet mot Trelleborg höll Johansson nollan i det som inte bara blev sista matchen för säsongen utan också burväktarens sista match i Gais.

Efter slutsignalen höll han ett tal till fansen, där han också bekräftade att han lämnar klubben.

– Jag har fått en jävla bra stöttning av Gais-fansen och gillar dem jättemycket. Under hela året har de stöttat oss i vått och torrt. Trots att det har gått som det har gått. All respekt till dem. Jag ville ta mikrofonen och säga till dem vad de betyder för den här klubben, säger Johansson till GP.

Han tillägger:

– Det är bara att lyfta på hatten, de är fantastiska.

Skönt att kunna avsluta med att ge dem ett säkrat kontrakt?

– Såklart. Jag visste det hela tiden, att vi skulle lösa det. Jag hade en bra magkänsla med tanke på att vi låg där vi låg. Vi hade allt i egna händer, men varför det blir som det blir att vi måste spela in i det sista vet jag inte, det är så det blir ibland i fotboll.

"Vill hylla honom av hela mitt hjärta"

Under året har Johansson inte bara varit en nyckelspelare i klubblaget utan han har också belönats med en plats i U21-landslaget.

– Det är ett bra kvitto på att jag har gjort det bra i Gais och att det har funkat fint med Tomas Vainio (målvaktstränare).

Just målvaktstränaren är en person som Johansson vill framhäva lite extra.

– Jag behövde hitta någon som verkligen kunde hjälpa mig med träningen. Det klickade bra med Vainio här. Det är tack vare honom som jag är här. Jag vill hylla honom av hela mitt hjärta. Han är en av de bästa målvaktstränarna jag har haft i Sverige.

Under kvällen kommer Gais lag att fira det säkrade kontraktet men Marko Johansson kommer inte vara med.

Finns allsvenskt intresse

Direkt efter matchen mot Trelleborg lämnade han Göteborg för att åka till Malmö.

På måndagsmorgonen ska han träna med MFF:s trupp.

– Sedan får vi se vad som händer. Jag har haft en dialog med med Jonnie Fedel och Daniel Andersson i Malmö, det lät positivt.

21-åringen har kontrakt med MFF över 2020, men enligt uppgifter till GP är det inte säkert att det blir spel hos skåningarna nästa säsong då det ska finnas intresse från ett par andra allsvenska klubbar.

Något lir med Gais blir det i alla fall inte.

Inte 2020 i alla fall.

– Det här var min sista match i Gais för den här gången. Men vi ses nog igen någon gång i framtiden, avslutar Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.