Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Markerar mot Fifa-beslutet – dök upp i regnbågskläder

VM-lagen får inte visa sig på arenorna i regnbågsfärger, det har Fifa sett till genom att förbjuda och hota med sanktioner.
Då har andra äntrat arenorna i regnbågsfärger i stället.

VM i Qatar har bara varit igång i ett par dagar men redan har en rad händelser utanför planen fått stor uppmärksamhet – inte minst måndagens nyheter om förbjudna regnbågsbindlar och matchtröjor.

Flera europeiska länder, bland annat England och Danmark, hade inför VM meddelat att lagkaptenerna under mästerskapet skulle spela med regnbågsbindel med texten ”One love” på men när Fifa hotade med att straffa kaptenerna med gult kort meddelade länderna på måndagen att bindlarna inte kommer användas.

Senare på måndagen förbjöd Fifa det belgiska landslaget att använda det tilltänkta andrastället. Anledningen? Tröjorna hade detaljer i regnbågsfärger och ordet ”Love” tryckt i nacken.

Journalister markerar

När lagen inte får visa sig i regnbågskläder på arenorna har andra gjort det i stället.

Inför Englands match mot Iran på måndagen dök BBC:s expert, tidigare engelska landslagsspelaren Alex Scott, upp på ”One Love”-bindeln på armen i sändning inifrån arenan i Qatar.

Samma dag markerade tyska kommentatorn Claudia Neumann på tv-kanalen ZDF genom att kommentera USA–Wales i regnbågströja och en armbindel i regnbågsfärger, det rapporterar Der Spiegel.

Under måndagen försökte också den amerikanska journalisten Grant Wahl ta sig in på arenan i regnbågströja men stoppades av en vakt, det skriver han själv på Twitter. Efter 25 minuter med diskussioner med vakter kom han till slut in på arenan.

LÄS OCKSÅ: Tvingas ändra VM-tröjan – dagar innan premiären

LÄS OCKSÅ: Nu märks det i Doha att VM har börjat

LÄS OCKSÅ: VM-lagen viker sig – slopar "One Love"-bindeln

LÄS OCKSÅ: Sverige om Fifas beslut: "Otroligt beklagligt"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.