Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mardrömssviten förlängd – Häcken föll på nytt

Åtta raka förluster inför söndagens möte. Nio raka efter.
Häcken fortsätter ha det förtvivlat svårt mot IFK Norrköping.
Det blev 1–2 nu.
– Det är som Friberg (Erik) sa: "Det är något spöke, alltså", konstaterar Gustav Berggren.

Trots fina 2–0 mot Hammarby senast klev Häcken ut till söndagens allsvenska match med en mardrömssvit i ryggen.

Senast de hade besegrat IFK Norrköping, senast de till och med hade tagit poäng av IFK Norrköping, var den 15 mars 2015.

Över fyra år sedan alltså.

Det var förövrigt islänningen Gunnar Heidar Thorvaldsson som blev Häcken-hjälte den gången. Anfallaren gjorde två mål i 3–1-segern i svenska cupens kvartsfinal.

Fakta: Åtta raka Häcken-förluster mot IFK Norrköping

2018: 0–1 (h) och 1–2 (b)

2017: 1–2 (h) och 1–4 (b)

2016: 1–2 (h) och 1–3 (b)

2015: 0–2 (h) och 1–3 (b)

Häcken jagade därmed ett trendbrott på Östgötaporten. De hittade inget. Snarare växte IFK Norrköping ut till en ännu större mardrömsmotståndare.

Efter en svängig och nervig match skrevs slutresultatet till 2–1 – Häckens nionde raka förlust mot IFK Norrköping var därmed ett faktum.

– Det är något ... Det är som Friberg (Erik) sa: "Det är något spöke, alltså". Det är helt sjukt, säger Gustav Berggren.

Häcken-tränaren Andreas Alm om IFK Norrköping-spöket:

– Vi mötte inte spöken därute direkt – utan ett jäkla bra lag.

Han tillägger dock:

– Vi kan säga samma sak om AIK. Häcken har aldrig slagit AIK därborta. Det finns några spöken, så är det alltid. Malmö FF har färre spöken än de flesta. För oss är det bara att erkänna: Vi var inte tillräckligt starka för att vinna borta här i dag. Vi är inte riktigt där ännu.

Det ska dock sägas att Häcken var ytterst nära att få med sig en poäng.

I den 89:e minuten nådde inhoppande Kwame Kizito, som också gjorde allsvensk debut, högst på en hörna och nickade. Han måljublade dessutom, men det visade sig att Isak Pettersson hade lyckats hålla bollen på rätt sida mållinjen.

Matchen fram dit? Den hade inletts med en drömstart för IFK Norrköping.

I den 11:e minuten smög Jordan Larsson in bakom ryggen på Rasmus Lindgren och stötte in Simon Skrabbs fina vänsterinlägg. 1–0 och hemmajubel.

Värt att nämna är också den hela och längre vägen fram till målet. Anfallet började i händerna på målvakten Isak Pettersson och gick sedan, på få touch, över hela planen. Det var vackert, det var rakt.

För Häckens del kom första halvleks vassaste målchansen i matchminut 28. Godswill Ekpolo kom runt på högerkanten och spelade in mot Alexander Jeremejeff. Anfallaren mötte och avslutade, men tvingades se Isak Pettersson stå för en fin enhandsräddning.

Efter det hade Nasiru Mohammed ett halvt friläge, framspelad av just Alexander Jeremejeff, som han sköt rakt på nyss nämnde Isak Pettersson. Och så hittade Daleho Irandust fram till ett par hyfsade skottläge.

LÄS MER: Andreas Alm vill fortsätta utvecklas i Häcken

I den andra halvleken hade Jordan Larsson först ett skott som tog i undersidan av ribban och studsade ner på mållinjen.

Anfallaren kunde inte tro sina ögon. Så nära.

I den 71:e minuten kom sedan 1–1. Efter att Daleho Irandust hade lyft in en frispark landade bollen framför Gustav Berggrens fötter. Mittfältaren placerade lugnt in bollen i det bortre hörnet.

Målet var hans första någonsin i allsvenskan.

Glädjen blev dock kortvarig. Bara åtta minuter senare återtog IFK Norrköping ledningen.

Målet var otroligt likt 1–0 – med den lilla skillnaden att det kom från höger i stället för vänster.

Sead Haksabanovic var den som slog inlägget, Christoffer Nyman den som smög in bakom ryggen på Rasmus Lindgren och styrde in bollen i nät.

2–1.

Det slutade alltså så.

– Vi har sagt att vi behöver slå AIK, Norrköping och Malmö på bortaplan. Nu har vi mött alla tre – vi har tagit en poäng. Det räcker inte för att vara bättre än de lagen. Det är samma visa som tidigare, vi är inte tillräckligt bra som lag i den här matchen, säger Andreas Alm.

Gustav Berggren:

– Jag tycker att vi gjorde en bra match idag. Vi pressade ner dem och förde spelet under stora delar, men ... det ville sig inte riktigt.

Passar Norrköping er dåligt?

– Jag vet inte. Det är ett spelskickligt lag. De är bra på att hålla i bollen och göra det svårt för oss. Men det är märkligt ändå ...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.