Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mardrömssiffrorna – inför duellen med Marek Hamsik

Segerlös mot Marek Hamsik i Serie A.
Nu möter Albin Ekdal superstjärnan tillsammans med det svenska landslaget.
– Det är en otroligt tuff motståndare, säger han.

Albin Ekdal har stött på Marek Hamsik tio gånger under sina år i Italien. Med Juventus, Bologna, Cagliari och allra senast med Sampdoria.

Han har aldrig besegrat honom. Aldrig. Istället har Ekdal tvingats se på när superstjärnan bankat in mål efter mål efter mål ...

Lärdomar att ta med sig in i fredagen – där de två mittfältarna ska mötas på landslagsnivå? Sverige mot Slovakien, EM-gruppspelets andra omgång.

– Att han, först och främst, var en av Napolis bästa spelare varje gång vi mötte dem. Otrolig blick för spelet, passningsfot, jobbig att möta, tappade sällan bollen. Det är väl det jag minns främst. Så, jag vet att det är en otroligt tuff motståndare som har haft en otrolig karriär, säger Albin Ekdal.

LÄS MER: Marcus Berg om hatet: ”Har avskärmat mig”

Frågan är dock om Marek Hamsik är lika bra nu som då? 33-åringen lämnade Napoli i början av 2019 och under den senaste tiden har han ju som bekant lirat med IFK Göteborg i allsvenskan.

– Han kanske inte är lika bra som förr, men det är fortfarande en duktig spelare, säger Albin Ekdal.

Ställs även mot bekante Milan Skriniar

Kristoffer Olsson fyller i:

– Det är en jättefin spelare som har haft en fantastisk karriär. Det är en av de vi måste ligga tajt på. Inte låta honom ha för mycket boll såklart.

LÄS MER: Bet han honom i nacken och tog honom på brösten?

Marek Hamsiks Slovakien slog Polen i premiären. Bild: EVGENIA NOVOZHENINA
Marek Hamsiks Slovakien slog Polen i premiären. Bild: EVGENIA NOVOZHENINA

Kanske kan de även dra nytta av sjukgymnast Fredrik Larssons kunskaper? Han hade koll på Hamsiks kropp i IFK Göteborg – däribland den vad som krånglade.

– Vi går inte in för att försöka skada en motståndare, men vi får väl luska ut lite vad han har för eventuella svagheter på fotbollsplanen, säger Albin Ekdal som har erfarenheter från drabbningar med ytterligare en spelare i Slovakiens EM-trupp.

Mittbacken Milan Skriniar från Inter.

– Det är en otroligt duktig spelare, även målfarlig. Det är en back av yppersta världsklass. Någon vi måste se upp med, både defensivt och även när det gäller hörnor och sådär.

Har han någon svaghet?

– Han kanske inte är den absolut snabbaste.

LÄS MER: Pontus Farnerud om Marek Hamsiks tid i Blåvitt: ”Absolut högsta nivå”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.