Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Mardrömsminuter sänkte Häcken mot Degerfors

BK Häcken passade på att träningsspela mot nykomlingen Degerfors i väntan på cupfinal och seriepremiär. En händelserik andra halvlek med en Häcken-kollaps och slutresultatet skrev 3-4 till Degerfors.
– Ingenting med den här matchen oroar mig överhuvudtaget, säger tränare Andreas Alm efteråt.

Det var de allsvenska nykomlingarna som öppnade starkast. Två minuter in, efter vad som kan ha varit försäsongens mest kliniska anfall, hittade Blåvitt-bekantingen Sargon Abraham in till en annan Blåvitt-bekanting i Victor Edvardsen. Den omtalade poängkungen drämde till, skottet gick i ribbans underkant och Degerfors-spelarna skrek efter mål.

Men ingen reaktion från assisterande och huvuddomare Joakim Östling lät spelet fortgå.

LÄS MER: Elin Rubensson tillbaka efter 545 dagar

Andreas Alm såg ut att ha sagt åt sina spelare att ligga lågt i försvarsspelet för dagen. Laget backade ofta hem till egen planhalva efter bolltapp och i stunder var ensamme spetsen Jack Lahne så långt ner som tio meter bakom egen halvcirkel.

– Vi provade att spela utan en tia i dag. Det har vi aldrig gjort när vi spelat med en fyrbackslinje, säger Alm efter matchen.

Degerfors fick lugnt etablera anfall vilket gav frukt i den 13:e matchminuten. En hörna som gick förbi Johan Hammars första zon och i klungan bakom nådde bortalagets kapten Oliver Ekroth högst.

0-1 och fördel allsvenska nykomlingarna.

Efter en halvtimme var Leo Bengtsson nära kvittering på ett inspel som gick förbi Degerfors-målvakten, men en rödklädd tåspets hann före och rensade till hörna.

LÄS MER: Målfest när Häcken tog sig vidare till semifinal

Första halvlekens mest bisarra?

Rasmus Lindgrens slängnick hem till Jonathan Rasheed från 25 meter upp i plan efter att målvaktens inspark stannat upp i vinden.

Rutinerat av lagkaptenen. Ett par minuter innan paus skulle han visa prov på sin erfarenhet igen.

Tillsammans med Leo Bengtsson uppmärksammade de ett sovande försvar och Lundgren fick ta emot en kort hörna utanför boxen. Kaptenen avlossade och via styrning seglade kvitteringen in i kassen.

LÄS MER: Pernilla Johansson och Jennifer Falk jagar guld och renoverar hus

1–1 i paus i en halvlek som inte var mycket mer händelserik än så.

Kollaps i andra halvlek

Häcken kom till en början ut i andra halvlek mer lika sitt vanliga jag. Man lät inte gästerna föra spelet längre och det lönade sig direkt. Gustav Berggren höll sig framme i matchminut 50 och sköt dit ledningsmålet efter en hörna.

Sedan följde ett par mardrömsminuter. Först löpte Edvardsen sig fri på ett instick bakom en sovande Johan Hammar och gjorde 2–2. Det var minut 60.

Ett baklängesmål fungerar ibland som en väckarklocka. Men istället så sov hela Häckenförsvaret när Abdelrahman Saidi nådde först på ett markinlägg och tryckte dit ett nytt ledningsmål.

Och så tryckte han dit 4–2 i minut 63. Återigen inspringande i luckan mellan vikarierande högerback Johan Hammar och Tobias Carlsson.

Tre mål på tre minuter, men ingenting som oroar tränare Andreas Alm inför cupfinalen och den allsvenska premiären.

– Nej, ingenting med den här matchen oroar mig överhuvudtaget. Vår oro ligger i tillgången på spelare. Det var en jättebra träningsmatch att få. Degerfors har ändå drillat sitt system i två år snart. Vi skruvade om och provade något nytt. Det var bra, de hade en stark elva dessutom, säger Alm efteråt.

LÄS MER: Frånvarolistan fortsatt lång för Häcken – då får talangerna chansen

Häcken svarade med 20 minuter kvar, återigen via hörna. Denna gången direkt nickad i mål av William Milovanovic.

Trots den kaosartade inledningen på andra halvlek så verkade inget av lagen särskilt sugna på att gå för vinst. Båda valde att rotera och byta in ett gäng yngre spelare.

– I dag var vi inte det bättre laget. Men mycket målchanser blev det. Vi hade chans på 3-1, de hade massa lägen. På så sätt var det uppfriskande, säger Alm.

Resultatet stod sig och den stora frågan är om det någonsin har gjorts fler mål på Bravida Arena under ett dygn. Damlaget vann med 5–2 tidigare och tillsammans med herrarnas 3–4 så känns det svårslaget.

Fakta: Så startade Häcken

(4-5-1): Jonathan Rasheed(46’ Pontus Dahlberg) – Johan Hammar, Tobias Carlsson, Rasmus Lindgren(67’ Sebastian Lagerlund), Oskar Sverrisson – Bénie Traore(76’ Oskar Ruuska), Alexander Faltsetas(76’ Yusuf Nuur), William Milovanovic(80’ Semir Bosnic), Gustav Berggren, Leo Bengtsson(76’ Filip Trpcevski) – Jack Lahne(46’ Leonardo Farah Shahin)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.