Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö och Jessica Samuelsson deppar efter kvartsfinalsförlusten mot Nederländerna 2017 Bild: CARL SANDIN
Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö och Jessica Samuelsson deppar efter kvartsfinalsförlusten mot Nederländerna 2017 Bild: CARL SANDIN

Mardrömsmatchen glömd – nu ska Sverige ta sig till final

EM-uttåget mot Nederländerna 2017 är glömt. Sverige jagar revansch och har siktet inställt på finalavancemang.
– Det hade varit en dröm, det är det största man kan vara med om som fotbollsspelare, säger Elin Rubensson.

2017 möttes Sverige och Nederländerna i EM-kvartsfinal i Doetinchem. Det slutade med klar seger för värdlandet som sedan också vann hela turneringen.

Två år efter det tunga uttåget för svensk del ställs länderna mot varandra igen. Nu i Lyon i VM-semifinal med en VM-final på spel.

Då har de svenska spelarna valt att förtränga historien.

– Vad som har skett tidigare är historia, det är matchen på onsdag som gäller, säger Nilla Fischer.

Hon fortsätter:

– Jag tänker att det har hänt mycket på de här åren. Vi kan inte ha kvar så mycket från det nu. Vi går in i den här matchen med stort självförtroende.

Elin Rubensson stämmer in.

– Jag minns inte mycket av det alls. Så det kan jag skriva under på, säger GFC-mittfältaren.

"Bara att njuta"

Linda Sembrant, som startade matchen mot Nederländerna i EM-kvartsfinalen, tycker att det rent generellt fokuseras för mycket på hur det har gått i inbördes möten i tidigare matcher.

– Många pratar om historik kring de lagen vi har slagit ut. Jag tror att på det sättet som vi har jobbat är att historien är historia. Vare sig om vi har mött de här lagen, vunnit eller förlorat så har vi haft en tydlig plan från ledarstaben i våra förberedelser, säger mittbacken.

I stället för att älta det som hände i Nederländerna för två år sedan väljer svenskorna att lägga vikt vid de prestationerna som har varit i mästerskapet – det som har tagit dem hit.

Till ett läge där bara en match står mellan dem och en VM-final.

– Vi har vetat hela tiden att vi skulle kunna ta oss hit – och nu har vi visat det också. Det är bara att njuta, säger Rubensson.

– Det är en VM-semifinal, alla tankar går offensivt att vi inte ska känna efter, säger Sembrant och tillägger:

– Vi vet att det är en match mellan oss och en VM-final. Det här är en av de största matcherna i min karriär. VM-semifinal, det är mäktigt.

Elin Rubensson var med och spelade OS-finalen i Brasilien 2016. Att få ta sig lika långt i ett VM tror hon är svårslaget.

– Det skulle vara jättestort. Det är det största man kan vara med om som fotbollsspelare, så det är klart att det hade varit en dröm. Vi är så nära nu. Och vi kan verkligen ta oss dit.

"Ska plocka bort alla!"

Samtidigt som de svenska spelarna känner att finalen är inom räckhåll är de medvetna om att det är mycket som kommer krävas av dem för att drömmen ska bli verklighet.

Respekten för Nederländerna är stor.

– Vi gjorde vår bästa prestation hittills senast mot Tyskland. Jag tror att vi behöver göra vår bästa prestation på nytt nu, säger Sembrant.

Elin Rubensson tycker att det framför allt är den offensiva kvaliteten hos motståndaren som sticker ut.

– De har framför allt farliga forwards i (Shanice) van de Sanden, (Lieke) Martens och (Vivianne) Miedema och sedan (Sherida) Spitse som vill styra där bakom.

På frågan om det är Rubensson som ska plocka bort spelgeniet Spitse svarar hon snabbt:

– Vi ska plocka bort alla!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.