Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mardrömslott för Sverige – Italien väntar

Sverige är två matcher från en biljett till fotbolls-VM i Ryssland – under tisdagen stod det klart att man ställs mot stornationen Italien. – Det blir två tuffa matcher som väntar oss, men det hade det varit oavsett motstånd, säger Janne Andersson efter lottningen.

Ett hinder återstår på den blågula vägen mot fotbolls-VM i Ryssland. För att få en biljett måste man nu besegra mardrömsmotståndaren Italien.

– Det blir två tuffa matcher som väntar oss, men det hade det varit oavsett motstånd. Jag är glad att vi vet vilka vi får möta. Nu kan vi börja jobba, säger förbundskapten Janne Andersson efter lottningen.

Spekulationer kring vilka Sverige kan tänkas möta i playoff har inte varit något Janne Andersson ägnat sig åt.

– Jag har inte tänkt så mycket på Italien. Jag börjar att göra det nu. Jag har inte lagt så mycket energi på dem fram tills nu. Italien är ett bra lag genom historien, de har varit med i VM tidigare och det är ett bra lag. Men vi ska gå för det. 

Legendaren ville slippa Sverige

Senast Sverige ställdes mot Italien var Erik Hamréns sista mästerskap som förbundskapten, då förlorade man under EM i Frankrike (2016) med 1-0. Senast man besegrade Italien var under en träningslandskamp 1998 i Göteborg. Totalt har italienarna vunnit tio av tjugotre möten, Sverige har vunnit sex och spelat oavgjort sju gånger.

Italien har spelat 14 raka världsmästerskap.

Men trots att ett bra facit och att man inte blivit besegrade av Sverige på 19 år så hade den italienska legendaren Gianfranco Zola gärna sett ett annat lag lottas mot Italien.

– Om jag ska vara ärlig så hade jag föredragit att undvika Sverige. Sverige är ett landslag som man alltid ska respektera. Det jag är mest nyfiken på är hur Italien kommer till de här matcherna. Förhoppningsvis slipper vi skador och så får våra spelare lite tid på sig att hitta formen, säger Zola till SVT.

Blågult inleder hemma

Senast Sverige spelade playoff var när man slog Danmark och tog sig till EM i Frankrike, då inledde man hemma på Friends Arena. Samma scenario väntar mot Italien.

 – Det är så det är. Jag tänker inte så mycket på det heller. Janne Andersson avslutar med att hälsa till de svenska supportrarna:

 – De är välkomna mot Italien igen. Vi fyllde Friends arena senast mot Luxemburg och jag hoppas att alla kommer och supportar oss igen.

Matcherna kommer att spelas 10:e (Friends Arena) och 13:e (troligtvis San Siro) november.