Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sebastian Ohlsson och Simon Lundevall på Borås Arena våren 2018. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Mardrömsfacit för Blåvitt på konstgräs

Tre av IFK Göteborgs fem återstående matcher spelas på konstgräs. Utfallet på underlaget hittills: Två poäng på sju matcher.
– Konstigt. Egentligen tycker jag att konstgräs passar oss rätt bra, säger mittfältaren Sebastian Ohlsson.

Tio av allsvenskans 16 lag har konstgräs som underlag på sin hemmaplan, övriga sex har naturgräs. Av dessa har AIK lyckats allra bäst. Allsvenska ledarlaget har tagit 15 poäng eller 1,875 poäng i snitt på sina åtta konstgräsmatcher. Även Malmö FF och IK Sirius har ett poängsnitt på över ett; MFF:s är 1,4 och Sirius 1,25.

I andra änden återfinns Kalmar FF (0,78 poäng/konstgräsmatch), Trelleborgs FF (0,56) och IFK Göteborg (0,29). Blåvitt väntar fortfarande på första segern på underlaget. De enda poängen på konstgräs har plockats mot Dalkurd (1-1) och Elfsborg (1-1). Mot Östersund, Sundsvall, Norrköping, Häcken och Hammarby har IFK kammat noll.

"Inte med underlaget att göra"

Frågan är varför IFK Göteborg, som vunnit två bortamatcher på naturgräs (Trelleborgs FF och Malmö FF), har haft så svårt att vinna på konstgräs.

– Alltså, det är konstigt. Jag vete fan. Egentligen tycker jag att konstgräs passar oss rätt bra. Jag tror inte att det har något med underlaget att göra, säger yttermittfältaren Sebastian Ohlsson och är snabb med tillägget:

– För det borde passa oss. Det är svårt att säga. Jag visste inte ens att det var så.

IFK Göteborg har på 25 matcher tagit 25 poäng, 92 procent av dem på naturgräs.

För IFK Göteborg återstår två hemmamatcher på naturgräs, mot Gif Sundsvall och Malmö FF, och tre bortamatcher på konstgräs, mot BP, Djurgården och Örebro.

Det innebär byte av underlag mellan varje match. Hur påverkar det spelarna? Sebastian Ohlsson har sitt svar klart.

– Inte alls, så länge det är en bra konstgräsplan som är vattnad.

"Då påverkar det jäkligt mycket"

Det finns dock undantag.

– Uppe mot Dalkurd var det en torr och sträv plan. Då påverkar det jäkligt mycket. Då blir det en helt annan fotboll. Jag gillar att spela på båda två, även om jag helst spelar på gräs.

IFK Göteborgs hemmaplan Gamla Ullevi har ett hybridgräs, bestående av cirka 95 procent naturgräs och fem procent konstgräs. En av två träningsplaner på Kamratgården har sedan 2017 hybridgräs, dock med en avsevärt högre andel konstgräs.

– Hellre en riktigt bra konstgräsmatta än en dålig gräs. Ser man på vår hybridmatta på träningsanläggningen är den väldigt hal, det går inte ens att träna med vanliga dobb. Annars håller de ganska bra. Jag känner inte så stor skillnad på vanligt gräs heller.

På måndag väntar BP borta, en match som kan bli helt avgörande när det gäller att säkra kontraktet för IFK Göteborg.

– Det skall bli kul att spela match igen. Det känns som att det var ett tag sedan. Det är en rolig och viktig match. Vi ska göra allt för att vinna den, säger Sebastian Ohlsson.

Fakta

10 av 16 allsvenska lag har 2018 konstgräs på sin hemmaplan. De lagen spelar totalt 24 matcher på konstgräs. Naturgräslagen spelare tio matcher på konstgräs.

Sex klubbar har naturgräs på sin hemmaplan: Malmö FF, IFK Göteborg, AIK, Kalmar FF, Trelleborgs FF och IK Sirius.

Tio klubbar har konstgräs på sin hemmaplan: Hammarby, Djurgården, Östersund, BK Häcken, IFK Norrköping, Gif Sundsvall, Örebro SK, IF Elfsborg, BP, Dalkurd.

Poängtabell på konstgräs för allsvenskans naturgräslag:

1) AIK 15 poäng, 1,875 poäng i snitt. Två konstgräsmatcher kvar.

2) Malmö FF 14 poäng, 1,4 poäng i snitt. Ingen konstgräsmatch kvar.

3) Sirius 10 poäng, 1,25 poäng i snitt. Två konstgräsmatcher kvar.

4) Kalmar FF 7 poäng, 0,78 poäng i snitt. En konstgräsmatch kvar.

5) Trelleborgs FF 5 poäng, 0,56 poäng i snitt. En konstgräsmatch kvar.

6) IFK Göteborg 2 poäng. 0,29 poäng i snitt. Tre konstgräsmatcher kvar.

Källa: Svenskfotboll.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.