Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

MARDRÖMMEN: Blågult föll efter sent avgörande

Sverige spelade långa stunder bra mot Italien – men sänktes genom ett matchavgörande mål av Eder i den 88:e minuten.

Italien – gruppetta efter att i första omgången ha besegrat Belgien med 2-0 – förväntades bli en stenhård nöt att knäcka för Sverige, som av de allra flesta på förhand sågs som självklara underdogs. I synnerhet efter den svaga EM-premiären mot Irland som slutade 1-1.

De blågula skulle dock inleda riktigt starkt. Främst genom anfallsförsök på vänsterkanten där Martin Olsson följde med bra och matade in bollar mot det italienska straffområdet. Trots att de farliga målchanserna uteblev för Sverige fanns en annan koncentration och anfallsglöd än mot Irland.

Italien hade ett par snabba omställningar och inläggsförsök – men då fick Andreas Isaksson oftast operera relativt ostörd. Trots att Antonio Contes landslag hade det enda avslutet på mål under den första halvleken var det Sverige som kunde lämna densamma mest tillfreds med sitt spel.

John Guidetti, som till den här matchen tog över Marcus Bergs plats bredvid Zlatan Ibrahimovic i anfallet, löpte enormt mycket – men det fanns mer att önska avseende hans samarbete med Kim Källström som hade mycket boll.

Det var mållöst in i halvtidsvilan efter 45 minuter som bjöd på svensk mersmak.

Italienarna kom ut något starkare efter paus. Eder och Emanuele Giaccherini var två av flera som piggnat till – och var aktiva runt det svenska straffområdet. 

Guidetti gick tidigt i däck när Giorgio Chiellini satsade stenhårt i en duell, men svensken var snabbt uppe på benen igen – och eldade på både medspelare och de blågula supportrarna som dominerade på läktarplats matchen igenom.

Giaccherini fick ett bra läge precis innanför straffområdet i den 62:a minuten, men fantastiskt hemjobb från Källström räddade situationen. Italien ropade på straff – men domaren lät spelet gå vidare.

Matchen stod och vägde under en längre period av den andra halvleken. Italien byte in både Simone Zaza och Thiago Motta för att skapa forcering för ett segermål, men Contes förändringar gav ingen omedelbar effekt.

I den 79:e minuten bytte förbundskapten Erik Hamrén in både Oscar Lewicki och Jimmy Durmaz, men känslan var att det allt mer från svensk sida handlade om att försvara en poäng än att jaga seger.

Matchens hittills farligaste läge skulle komma då Marco Parolo nådde högst på ett inlägg mot bortre straffområdet. Den 31-årige mittfältaren satte skallen till – och nickade i ribban.

I den 85:e minuten gjorde båda förbundskaptenerna sina sista byten då Italien satte in Stefano Sturaro – och för Sverige ersatte Marcus Berg hårt jobbande Guidetti.

Strax därefter – i den 88:e minuten – skulle Italien till slut hitta rätt, då Eder efter ett inkast kunde dra Andreas Granqvist och placera in bollen till höger om en chanslös Isaksson.