Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Marcus Berg ordnade svensk seger mot Estland

En ny svensk startelva skulle visa upp sig inför EM-trupputtagningen. Men det var rutinerade Marcus Berg som gjorde matchens enda mål när Sverige besegrade Estland på Friends arena.
– Det var ingen som gjorde den kanonmatchen, säger Janne Andersson, som nu har sju veckor att fundera på EM-truppen som presenteras i maj, till TV4.

Efter full pott i de två inledande VM-kvalmatcherna, mot Georgien och Kosovo, väntade Estland i träningslandskamp på Friends arena. För Janne Andersson den sista landskampen innan EM-truppen presenteras i maj och flera nya spelare fick chansen att visa att de ska ha en plats till mästerskapet – elvan som ställdes på Friends gräs var helt ny jämfört med förra veckans matcher. En viktig match för spelarna att visa upp sig menade Janne Andersson, speciellt en vår när coronarestriktionerna gör det svårt att resa runt och titta på spelarna i sina klubblag.

– Det betyder mycket utifrån vårt spelsätt också, för mig är det här en viktig match utifrån det perspektivet. Vi kommer inte bära med oss resultat men matchen för mig som förbundskapten är viktig. Det är det här tillfället jag har att se en del av de här spelarna, sa han till TV4 inför avspark.

LÄS MER: Janne Andersson stöttar nya förslaget – vill se större trupper i EM

Efter 1–0 mot Estland var förbundskapten Janne Andersson nöjd med sitt lag men fick inga tydliga svar inför den kommande EM-trupputtagningen.

– I alla matcher får man svar mer eller mindre men jag kan inte säga att det finns några jätteutropstecken på det sättet. Det var ingen som gjorde den kanonmatchen men det här är en del i mycket annat jag värderar, säger han till TV4 efter matchen.

Berg nätade direkt

Detta nya svenska lag behövde bara tre minuter för att hitta målet. Ken Sema spelade fram Robin Quaison som avslutade och när den estniska målvakten Matvei Igonen lämnade retur var Marcus Berg, för dagen svensk lagkapten och den mest rutinerade i den svenska elvan, framme och la enkelt in 1–0.

– Jag kom förbi min spelare, skott ett skott och Mackan kom till returen, säger Robin Quaison om målet till TV4.

LÄS MER: Janne Andersson risar och rosar Jens Cajuste

Det var Sverige som förde spelet och skapade flera bra lägen, genom bland flera annat bra aktioner av Robin Quaison och ett läckert inlägg av Jesper Karlsson som stax innan paus så när nådde Robin Quaisions panna och Marcus Bergs fot framför det öppna målet. Men inga fler mål och 1–0 stod sig till halvtidsvilan.

Den andra halvleken inleddes avvaktande och de blågula hade svårt att hitta till farliga mållägen, trots flera fina aktioner på mittfältet av bland annat den förre Öis-talangen Jens Cajuste.

Berg byttes ut tidigt

I den 63:e minuten bytte Janne Andersson ut målskytten Berg, som lämnade över kaptensbindeln till Karl-Johan Johnsson i målet, till förmån för en spelsugen Dejan Kulusekvski.

Juventus-talangen gav direkt fart åt matchen genom att först sätta sig själv i ett bra skottläge och sedan stå för en fin framspelning till Quaison. En stund senare ordnade han ett bra frisparksläge men med en kvart kvar av ordinarie tid var ställningen fortsatt 1–0 trots svensk spelmässig dominans.

– Marcus Berg tycker jag är jättebra i den här matchen, men det hade jag förväntat mig. Se tycker jag Dejan kommer in och gör ett bra inhopp, säger Janne Andersson till TV4.

Estland gjorde ett trippelbyte i den 88:e minuten och försökte skapa energi till en kvittering men 1–0 stod sig matchen ut och Sveriges nolla i landslagssamlingen förblev intakt.

–Jag tycker det finns delar i vårt spel som är jätteroligt med kombinationer där vi kommer igenom. Synd bara att vi inte gör ett par mål till för det tycker jag vi kunde gjort, säger Janne Andersson till TV4 och fortsätter:

– Minst nöjd är jag kanske med att det blev lite för mycket hawaii ett tag, det böljar för mycket. Vi skulle kontrollerat matchen lite bättre tycker jag.

Sveriges startelva:

Karl-Johan Johnsson – Emil Krafth, Joakim Nilsson, Carl Starfelt, Pierre Bengtsson – Jesper Karlsson, Mattias Svanberg, Jens Cajuste, Ken Sema – Robin Quaison, Marcus Berg (K).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.