Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MAXIM THORE
Bild: MAXIM THORE

Marcus Berg om lärdomen och tuffa konkurrensen

Får han vara hel och frisk hoppas han kunna bidra stort i EM. Hur han står sig i konkurrensen med Alexander Isak och Zlatan Ibrahimovic funderar dock inte Marcus Berg så mycket på.
– De presterar otroligt bra – det är bara positivt för landslaget, säger Berg som själv blev matchhjälte mot Estland med matchens enda mål.

Till sommaren kommer Marcus Berg hem till IFK Göteborg efter en lång utlandssejour. Men innan dess ska han hinna spela färdigt säsongen i ryska Krasnodar och sedan förhoppningsvis hinna göra ett lyckat EM-slutspel och vara med och ta Sverige långt där.

På vägen mot mästerskapsmålet fick han i alla fall för egen del ett positivt besked på onsdagskvällen. Då gjorde nämligen Berg, med kaptensbindeln runt armen, sin första start på fem veckor. Han passade dessutom på att göra matchens enda mål – och blev sedan framröstad till matchens spelare.

– Mackan Berg gör det väldigt bra. Utifrån att inte ha startat en match på fem veckor så gör han väldigt mycket bra så länge han är med, berömde Janne Andersson veteranen på presskonferensen efter matchen.

Berg blickar bara framåt

Berg själv var naturligtvis glad för segern och målet – men framför allt över att kroppen svarade bra. Anfallaren har som bekant dragits med ryggproblem.

LÄS MER: Marcus Berg ordnade svensk seger mot Estland

– Det kändes helt okej. Ryggen höll bra. När jag är varm och spelar känns det helt okej. Det är mer att det kommer efteråt och att reaktionen kan bli lite jobbig, men just nu känns det bra. Vi hoppas att det håller sig på den här nivån, säger han fortsätter:

– Det är som jag har sagt innan, det gäller att hålla sig frisk. Jag har förutom det senaste spelat konstant och i stort sett inte missat en enda träning eller match. Så får jag bara vara frisk känner jag att jag kan prestera på en hög nivå. Det är det jag siktar på. Håller jag mig frisk är det bara köra på, säger han.

LÄS MER: Fem punkter efter Sveriges landslagssamling

34-åringen menar också att han med åren har blivit bättre på att släppa det som varit och bara blicka framåt.

– Med ålder kommer erfarenhet och jag tänker inte och grubblar så mycket som jag gjorde när jag var yngre. Nu vet jag att det bara är fokus på nästa träning och nästa match. Jag tänker inte bakåt utan håller bara fokus på det som kommer. Så hoppas jag att vi ska kunna fortsätta. I min sits är det att hålla sig frisk som är målet, då vet jag att jag kan prestera bra.

Marcus Berg: ”Gör min grej – upp till Janne”

Vid sidan av Berg finns det flera andra anfallare i truppen som har levererat.

Alexander Isak har imponerat i VM-kvalet, comebackande Zlatan Ibrahimovic har stått för tre assist på två matcher mot Kosovo och Georgien. Det är också duon som fått förtroendet från start i tävlingsmatcherna. Där bakom finns också Robin Quaison som Berg bildade anfallspar med mot Estland.

LÄS MER: Janne Andersson stöttar nya förslaget – vill se större trupper i EM

Berg om samarbetet med Quaison:

– Jag tycker det kändes bra. Jag tror Janne vet vilka spelartyper vi är och vad han får av oss. Det är inget som jag går och tänker på att jag ska utveckla något mer.

Att det är tuff konkurrens ser han bara som positivt.

– Jag gör min grej, sedan är det upp till Janne vilka som ska spela. Startar jag kommer jag göra allt för att göra det så bra som möjligt. Startar jag inte så kommer jag hjälpa de som startar och vara beredd på att hoppa in. Det är bara fullt fokus på vad man kan göra själv. Jag kan inte påverka vad andra gör. De presterar otroligt bra – det är bara positivt för landslaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.