Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Marcus Berg om hatet: ”Har avskärmat mig”

Marcus Berg fick ta emot mängder av hatiska kommentarer efter den missade målchansen mot Spanien. Nu ryter hans fru, Josefine Ringblom Berg, ifrån.
"Jag kan inte i min värld förstå hur folk kan sjunka så lågt”, skriver hon på Instagram.

Marcus Berg missade ett jätteläge i måndagens EM-premiär mot Spanien. Efter matchen fick IFK Göteborg-anfallaren ta emot mängder an hat på sociala medier.

Svenska fotbollförbundet meddelade på tisdagen att man pratat med Berg och kommer polisanmäla kommentarerna.

LÄS MER: Stort hat mot Marcus Berg – efter jättemissen mot Spanien

På landslagets presskonferens dagen efter matchen kommenterar Berg själv händelsen och säger att han inte själv sett kommentarerna.

– Jag stängde såklart av sociala medier. Tyvärr så vet man att det kan komma lite skit efter en missad chans eller nånting som händer i en match. Det är nåt man vet om kan hända. Jag har avskärmat mig så gått det går och har pratat med min fru, säger Berg och fortsätter:

– Det var tungt igår och tungt inatt. Det som händer på sociala medier är skittråkigt. En anmälan är gjord, sedan får vi se vart det leder, men det är inte acceptabelt. Barn och ungdomar som läser det kan också bli påverkade av det. Jag vill inte att någon ska behöva ta så mycket skit.

LÄS MER: Janne Andersson om premiärkrysset i EM: ”Ber inte om ursäkt”

Berg: ”En chans jag ska sätta”

Eftersom det gjorts en polisanmälan vill Berg inte kommentera de specifika kommentarerna men han hoppas att polisanmälan ska leda till något.

– Jag är 35 år och har ett fantastiskt liv, men det är klart att man blir påverkad. Och det är klart att man vill få till en förändring. Min självkänsla är ganska god och jag kan skärma av det på ett hyfsat sätt, men det finns de som är ensamma och kanske inte klarar av det. För dem kan det vara jäkligt tufft.

Berg kommenterar också missen i den andra halvleken mot Spanien.

– Det är en chans jag ska sätta. 99 gånger av 100 sitter den. Jag är den första som sträcker upp handen och säger att den ska sitta. Det är där besvikelsen sitter.

LÄS MER: Spansk besvikelse – skyller på gräset

Under tisdagen gick även Marcus Bergs fru, Josefine Ringblom Berg, ut på sociala medier och kommenterade hatet som både hon och Marcus fått utstå.

”Att hota och att gå in och skriva olämpliga sexistiska kommentarer om någons barn är LÅNGT över gränsen.

Jag kan inte i min värld förstå hur folk kan sjunka så lågt. Vi har en lång väg att gå och någonstans måste det finnas en gräns. Har du inget snällt att säga ska du vara tyst. Ett ordspråk som är gammalt men ack så aktuellt.

Något min mamma lärde mig i ung ålder. Lär er vad som är okej och inte och framför allt lär era barn. Sprid kärlek, inte hat. Jag går och lägger mig stolt över min man och hela det svenska laget.”

Det är inte första gången som en svensk landslagsspelare utsätts för en hatstorm under ett mästerskap. Under VM 2018 fick Jimmy Durmaz motta hatiska kommentarer på sociala medier efter gruppspels förlusten mot Tyskland.

Även Dejan Kulusevski har fått utstå en hel del hat på sociala medier efter att han testats positivt för covid-19 inför årets mästerskap.

Janne Andersson: ”Totalt oacceptabelt”

Efter matchen på måndagskvällen fick Berg stöd av sina lagkamrater och förbundskapten Janne Andersson reagerade starkt när han hörde om näthatet.

– Du skämtar med mig? Du skojar när du säger detta? Du menar att när man missar en målchans i fotboll, men springer och kämpar, att man får ta emot hotfulla grejer? Det är det värsta jag har hört, sa förbundskaptenen.

På tisdagens presskonferens säger Janne Andersson:

– För mig är det totalt oacceptabelt. Marcus är, precis som alla andra spelare som spelar i landslaget, en oerhört stolt representant för Sverige. Det här är deras höjdpunkt i livet, att vara med i ett mästerskap. Jag kan garantera att det är ingen av dem som går ut och medvetet är dålig på planen. De gör sitt yttersta in i döden för Sverige.

LÄS MER: Ultradefensivt Sverige fixade poäng i EM-premiären

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.