Maradona största hotet i Argentinas guldjakt

ANNONS
|

Att det blev just Diego Maradona som i oktober 2008 tog över som förbundskapten efter Alfio Basile var logiskt på sitt sätt. Maradona är en ikon och en sådan skall självklart leda landslaget. På ett annat sätt var det fullständigt ologiskt. Hans tränarmeriter var nämligen begränsade till 23 matcher med de argentinska klubbarna Textil Mandiyú och Racing Club – för 13 år sedan.

Dessutom vann han bara tre av de matcherna.

Argentinas VM-kval höll på att sluta i katastrof. Laget höll på att missa VM-slutspelet och Maradona fick mycket kritik.

Även om Maradona uppfattas som "gud" av många, så finns det en hel del som är skeptiska till både hans ledarstil och kvaliteter som förbundskapten. Som spelare gjorde Diego Maradona många gånger det oväntade. Som förbundskapten överraskade han på nytt när bruttotruppen till VM presenterades. I den saknades Interstjärnorna Esteban Cambiasso och Javier Zanetti, inte heller Marseilles Lucho Gonzalez eller Real Madrids Fernando Gago fanns med. Det gjorde däremot svärsonen Sergio Agüero och de rutinerade favoriterna Gabriel Heinze (32) och Juan Sebastián Veron (35).

ANNONS

Mittfältsgeniet Juan Roman Riquelme, med meriter från både Barcelona och Villarreal, var given i den tidigare förbundskaptenen Carlos Bilardo lag, men Maradona var inte imponerad. "Om Riquelme inte kan skaka av sig en motståndare duger han inte", motiverade Maradona. Riquelme kontrade med att bojkotta landslaget med förklaringen "vi har inte samma värderingar".

Diego Maradona är van att få igenom sina önskemål, men skulle han inte lyckas så blir han vansinnig. När han skulle välja sin assistent ansåg han att VM-kompisen från 1986, Oscar Ruggeri, var mest lämpad. Det tyckte inte förbundsledningen, varpå Maradona kontrade på sitt speciella sätt:

- Obama tilläts välja assistent, det borde även jag.

Medan Lars Lagerbäck knappt har någon stjärna alls i Nigerias VM-lag handlar Maradonas huvudbry om hur han skall hitta platser för alla sina. Det har pratats om att Maradona har en grunduppställning enligt modell 4-4-2, men med tanke på alla offensiva stjärnor anser många att han bör offra en mittfältare.

Lionel Messi är såklart given, förutsatt att inte ledningen har mörkat hans eventuella skada. Real Madrids skyttekung Gonzalo Higuain anses också kunna känna sig säker på en plats. Sedan slåss framförallt Inters Champions League-hjälte Diego Milito och Manchester Citys Carlos Tevez om ytterligare en eventuell anfallsplats. Däremot får sannolikt Agüero (Atletico Madrid), nöja sig med en plats på bänken. Till att börja med...

ANNONS

Under sina knappa två år som förbundskapten har Diego Maradona använt sig av cirka 100 spelare. Bara första säsongen testade han 78. Med kvalspelet i färskt minne menar många skeptiker att Maradona saknar nödvändig taktisk kunskap, inte minst defensivt. Att han aldrig tränat ett klubblag på högre nivå spär ytterligare på kritiken.

Denna VM-turnering är redan på förhand en av Diego Armando Maradonas absolut största utmaningar. Utgångsläget är närmast mardrömslikt. Om Argentina inte tar VM-guld så har han om inte lyckats. Tufft läge.

ANNONS