Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efter den svaga hösten meddelar nu Manchester United att José Mourinho sparkas. Bild: Kirsty Wigglesworth

Manchester United sparkar José Mourinho

José Mourinhos tid i Manchester United är över. Under tisdagen meddelade klubben att portugisen får sparken.

Efter den tunga hösten har nu klubbledningen i Manchester United fått nog. Huvudtränaren José Mourinho får sparken från jobbet som han tillträdde 2016.

”Vi vill tacka honom för arbetet under tiden i klubben”, skriver United i en kommentar till beskedet.

Det som till slut blev spiken i kistan för Mourinho var förlusten mot ärkerivalen Liverpool i helgen.

Manchester United parkerar i skrivande stund på en sjätteplats i Premier League, hela elva poäng från en Champions League-plats. Starten i ligaspelet är klubbens sämsta på 28 år.

Kritiken mot Mourinho har växt sig allt starkare under hans tid i klubben. Bland hans främsta kritiker har tidigare United-spelare funnits, en av dessa är Gary Neville, numera expert i tv.

I The Telegraph ger Neville även en rejäl känga till klubben.

"Det har varit sju år av usla rekryteringar och beslut. De (United) har gjort tre misslyckade tränarrekryteringar. De behöver starta om, sett till både synen på nyförvärv och fotbollsklubben i sig. På så sätt kan nästa tränare bli den rätte tränaren", skriver han.

Forne storspelaren uppges ta över

Under åren i United hade Mourinhos lag svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna, framförallt i ligaspelet. Två titlar blev det dock, båda under säsongen 2016/2017, då United tog hem Ligacupen och Europa League.

Nu väntar en temporär tränarlösning för Manchester United innan en ny, permanent, tränare kommer att presenteras. Det meddelar klubben via sin hemsida.

Enligt uppgifter till brittiska Sky Sports är det den tidigare storspelaren Michael Carrick som kommer att kliva in i Mourinhos ställe under de närmsta dagarna. Carrick har under den nuvarande säsongen ingått i Mourinhos tränarstab.

Inom kort kommer det presenteras en tillfällig tränare som ska ta över säsongen ut. Enligt uppgifter till Sky Sports ska fransmannen Laurent Blanc vara ett av de aktuella namnen. Blanc, som har ett förflutet som spelare i Manchester United, har varit utan jobb i två och ett halvt år. Hans senaste tränarjobb var i Paris Saint-Germain.

Även norrmannen och United-legendaren Ole Gunnar Solskjaer är ett av namnen som Sky Sports lyfter fram som en kandidat.

Avskedet blir en dyr historia

En sak står dock klar. Beslutet att sparka Mourinho kommer att bli kostsamt för United. Spekulationer i brittisk press har tidigare gjort gällande att portugisen kan få runt 250 miljoner kronor om hans kontrakt bryts.

I början av september berättade Mourinho för italienska Gazetta dello Sport att hans avsked inte skulle bli billigt.

– De säger att mitt jobb är hotat, men jag tror knappast det. Har ni någon aning hur mycket pengar de skulle vara tvungna att betala mig?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.