Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Manchester City stängs av från Champions League – i två år

Manchester City stängs av från spel i Champions League i två år för att ha brutit mot Uefas Financial Fair Play-regler. Dessutom tvingas storklubben böta motsvarande 300 miljoner kronor.
Klubben kommer överklaga Uefas beslut.

2018 avslöjade tyska Der Spiegel att Manchester Citys ägare Sheijk Mansour pumpat in pengar i klubben, mer pengar än Uefas regelverk tillåter. En utredning startades av Uefa och nu kommer alltså domen. Klubben stängs av från Uefas turneringar i två år (säsongerna 2020/21 and 2021/22) alltså från spel i Champions League. Klubben tvingas dessutom böta motsvarande ungefär 300 miljoner kronor. Uefa skriver också i beslutet att klubben inte samarbetat som önskat under utredningen.

Beslutet kan överklagas till idrottens skiljedomstol, CAS – något som City meddelar att de kommer göra.

Kritiska till utredningen

Klubben skriver i ett uttalande att man är "besvikna men inte förvånade" över domen.

”För att säga det enkelt: det här är ett fall som Uefa har tagit upp, som Uefa har utrett och där Uefa dömt ut straffet. Nu vill klubben har ett oberoende domslut i frågan”, skriver klubben vidare.

Klubben menar att de under hela utredningen varit kritiska till att det inte varit ett oberoende oberoende organ ska avgöra fråga.

Manchester City ligger just nu på andraplats i Premier League, en slutplacering som ger spel i Champions League. Uefas beslut betyder sannolikt att den platsen går till femman i tabellen, som nu är Sheffield United..

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.