Malmö vann seriefinalen - nära SM-guldet

Var det guldrycket? Malmö FF:s 2–1-seger i toppmötet med IFK Norrköping betyder att försprånget är sju poäng med fyra omgångar kvar.

|

Det var IFK Norrköpings chans att närma sig MFF och ge sig själva en realistisk möjlighet att försvara SM-guldet.

Men nu ska det mycket till för att MFF ska släppa greppet om Lennart Johanssons pokal.

-Vi visste från början att det skulle bli en krigarmatch, vi bjöd upp bra och lyckades vinna. Jag kan inte klaga. Nu ska jag bara njuta, säger Jeremejeff, som spelade från start sedan veteranen Markus Rosenberg fått lämna återbud på grund av skada.

Jeremejeff avgjorde med sitt märkliga mål i andra halvlek. Yoshimar Yotún nickade bollen på Jeremejeff – och in i mål.

-Jag vet inte riktigt hur det gick till, bollen kom i ansiktet eller någonstans, säger Jeremejeff till C More.

Islänningen Kári Árnason lade grunden till den tunga segern.

Han brukar vara framträdande i eget straffområde – men det är sällan Malmös försvarsklippa producerar i motståndarnas. Det här var en dag då han hade avgörande betydelse i båda. Årets första allsvenska mål dröjde till den 26:e omgången och det var värt att vänta på.

Árnason använde kroppen i trängseln på hörnan efter knappt en halvtimmas spel, höll undan Linus Wahlqvist och mötte bollen med pannan.

Ett mål som inte var helt i linje med hur matchen sett ut så långt, med ett Norrköping som hade det mesta av bollinnehavet och de offensiva initiativen men inte genombrottskraften.

"Gärna ha bollen"

Men Árnasons mål föregick av en dubbelchans för Jo Inge Berget. Norrmannen vann löpduellen med Norrköpings mittback Marcus Falk Olander, men i sista stund fick Michael Langer näven på bollen. Norrköping rensade undan men bollen kom tillbaka, Berget nickade och Langer styrde till hörna.

Árnason:

-De får gärna ha bollen så länge de inte gör mål. Vi ska fortsätta jobba och gå in stenhårt i duellerna, sade han till CMore i pausen.

Arbetsmoralen var det inget fel på, men får ett lag som Norrköping ha bollen i den utsträckning som var fallet på Östgötaporten blir det förr eller senare utdelning.

Nu gällde förr.

Glömde Bärkroth

Bara tre minuter in i andra halvlek kom kvitteringen. En sträckt vrist av Nicklas Bärkroth som lämnats obevakad i bortre hörnet av straffområdet när MFF-försvaret hade fokus centralt på Niclas Eliassons inlägg från andra kanten. Johan Wiland och Árnason slängde sig raklånga men kunde inte förhindra 1–1.

Norrköping tryckte på, Malmö låg taktisk rätt, i väntan på blottan. När den kom var det Berget som styrde och ställde. Först med närskottet som Lager parerade, sedan med inlägget mot bortre stolpen. Där kom Yotún och nickade bollen på Jeremejeff till 1–2.

Men matchvinnaren hette Johan Wiland, vars räddning på Linus Wahlqvists friläge med tio minuter kvar garanterade guldrycket.

Berget hade chansen till 1–3 men prickade stolpen.

Med sju poäng upp och tolv poäng kvar att spela om kan Malmö FF knappast tappa SM-guldet, i så fall det tredje på fyra år.

Fakta: Så avgörs guldjakten

1) Malmö FF, 60 poäng, plus 32 i målskillnad.

22 oktober: Östersund (hemma)

26 oktober: Falkenberg (b)

30 oktober: Gefle (b)

6 november: Hammarby (h)