Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Hedman berättar nu om hur han blev sexuellt utnyttjad som barn. Arkivbild. Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT
Magnus Hedman berättar nu om hur han blev sexuellt utnyttjad som barn. Arkivbild. Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT

Magnus Hedman: "Jag blev sexuellt utnyttjad som barn"

Magnus Hedman har sedan en lång tid tillbaka varit öppen med sina problem vid sidan av fotbollen.
Imorgon släpps en dokumentär på Dplay där förre stormålvakten berättar om ett trauma i barndomen som ärrat honom för livet.
– Jag blev sexuellt utnyttjad som barn, säger han i en intervju med Expressen.

Magnus Hedmans karriär tog slut 2007 i London och Chelsea. Innan dess hade den förre Guldbollen-vinnaren representerat klubbar som Celtic, AIK - men framförallt Coventry City där han var målvakt mellan 1997 och 2002.

Men trots den framgångsrika karriären har det funnits flera djupa dalar för Hedman som sedan länge har varit öppen om sitt tunga drogmissbruk. Bland annat berättade han 2014 för tidningen Faktum om hur han, under en tvåårstid, köpte droger för 200 000 kronor.

Imorgon kommer en dokumentären ”Magnus Hedman: Andra halvlek” släppas på Dplay. Där berättar Hedman om ännu ett mörkt kapitel i hans liv. Ett som ärrat honom för livet.

– Jag blev sexuellt utnyttjad som barn, av en person i min närhet. Det började när jag var sju år och pågick fram till att jag var tolv. Jag berättade det aldrig för någon annan. Jag förstod inte då hur fel det var. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger han i en intervju med Expressen.

Magnus Hedman berättar att personens som ska ha utnyttjat honom sexuellt inte längre är vid livet. Nu hoppas han att hans berättelse ska kunna hjälpa andra som blivit utsatta och få dem att förstå att skulden inte ligger hos offret.

– Den skammen man känner över att ha blivit sexuellt utnyttjad, jag vill att andra som har blivit utsatta för samma sak inte ska behöva känna den. För det är inte vårt fel. Och jag känner att det är rätt läge i livet att berätta nu.

"En pusselbit som föll på plats"

Det var för två år sedan, på ett behandlingshem, som Magnus Hedman förstod att det var de hemska händelserna från hans barndom som till slut ledde till drogmissbruket.

– Det var en pusselbit som föll på plats för mig då. Jag hade aldrig sett det som en orsak till varför jag hamnat där jag hamnade. Jag hade sett på min barndom som positiv men nu har jag insett att det har varit mycket trauma också. Saker som jag har förträngt.

Magnus Hedman berättar att han i dag har varit drogfri i över två år.

Fakta: Här finns hjälp:

BRIS:

En barnrättsorganisation som stöttar barn via telefon, chatt och mejl. Nummer: 116 111 Hemsida: www.bris.se

Rise:

En förening vars ändamål är att hjälpa vuxna som har blivit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Har en stödlinje (08-696 00 95) som man kan ringa måndag och torsdag.

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Vänder sig till vuxna som blev utsatta som barn. Har en stödlinje som man kan ringa måndagar och torsdagar.

Wonsa – World of no sexual abuse

• Organisationen Wonsa driver en specialistklinik i Stockholm där den som är över 12 år och utsatts för sexuella övergrepp kan få hjälp – oavsett vilken typ av sexuellt övergrepp det handlar om eller när det skedde. www.wonsa.se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.