1/4

Magdalena Eriksson om nya skolarmet: ”Så jäkla viktigt”

En ny studie, som UNT rapporterat om, visar att kvinnliga fotbollsspelare har större risk än männen att skadas – för att fotbollsskorna är designade för män.
Magdalena Eriksson hyllar forskningen och säger att förändring är på gång.
– All forskning tidigare har varit på män, då behandlar man oss som mindre versioner av män, säger landslagsbacken till Sportbladet.

UNT skrev tidigare i veckan om en brittisk studie som visar att kvinnor löper större risk än män att skadas på fotbollsplanen och att fotbollsskorna orsaken – eftersom skorna är designade för män.

Studien visar att det framför allt handlar om ökad risk för korsbandsskador och stressfrakturer.

– Det borde inte vara normen att kvinnor ska ha på sig något som är designat för män. Vi behöver en annan fotbollssko för kvinnor har andra behov, till exempel när det gäller olika former på fötterna, säger forskaren Katrine Okholm Kryger från St Mary's universitet till tidningen.

Nu reagerar svenska landslagsstjärnor på studien.

– Det är så jäkla viktigt, för all forskning tidigare har varit på män. Då behandlar man oss som mindre versioner av män. Det är vi liksom inte. Det känns bra att det kommer rapporter, för det sätter mer press på skotillverkarna att ha damskor, säger Chelseas och landslagets Magdalena Eriksson till Sportbladet.

Förändring på gång

Julia Zigiotti Olme, som spelar med Adidas-skor, håller med:

– Jag tycker det går framåt hela tiden och det är klart att man skulle vilja ha det tidigare, men att det pratas om det nu och skapas är bara positivt.

Eriksson är personligt sponsrad av Nike och säger skomärket har damskor på gång.

– Nike har pratat med mig om det, så jag vet att det kommer komma väldigt, väldigt snart. Det känns väldigt viktigt med tanke på att det görs mer forskning nu och kommer fram mer resultat som skrämmer en lite – att man kanske spelar med fel skor som inte passar en perfekt.

LÄS OCKSÅ: Privatlivet kan avgöra stjärnornas framtid

LÄS OCKSÅ: Sverige nobbas – inget fotbolls-EM 2025 i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Reinfeldt efter EM-missen: "Kan ha spelat stor roll"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.