Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto:Bildbyrån

Mörker i nordöstra Göteborg: "Ekonomin är helt kass"

För några år sedan låg Gunnilse, Lärje-Angered och Kortedala i division 2 tillsammans. 2018 är det bara Gunnilse som är kvar i landets femte högsta serie sedan Lärje-Angered missade i det negativa kvalet.

– En väldigt stor hake är att ekonomin är helt kass i de flesta föreningar här. Vi har inte en konstgräsplan utan en gräsplan som vi på grund av väder och vind inte alltid kan spela på, säger Kortedalas ordförande Thomas Larsson. 

Vad är anledningen till att ni åkte ur?

– De var helt enkelt för dåligt tränade. Underlaget var också för dåligt. Allting hänger ihop. Träning, ekonomi. Har du inte rätt underlag så funkar ingenting. Vi får hålla tummarna att det blir bättre i denna division så att det inte blir hissen ner. Jag hoppas och tror att det ska bli bättre.

Hur ska ni vända det här?

– Vi ska jobba, jobba och hoppas på det bästa.

2016 spelade både Lärje/Angered och Kortedala i division 2. Nästa säsong återfinns båda klubbarna i division 4.  

Hur mår er förening?

– Medlemsantalet ökar, framförallt på ungdomssidan. Det är glädjande. Ungarna kommer och kämpar och det är en fröjd att se dem, säger Thomas Larsson. 

"Vi lider mycket av det"

Han menar att Kortedalas akilleshäl är bristen på en egen konstgräsplan. 

– Vi lider mycket av det. I Bergsjön, Utbynäs och Götaholm finns det föreningar på samma nivå som har konstgräsplan. Det har gått i troll här, säger han. 

Ett annat problem föreningen har mött är att spelare sällan blir långvariga i klubben. 

– De hoppar runt och tror att de får det bättre på andra ställen. I andra änden av staden har alla väldigt mycket bättre förutsättningar. 

Division 2 norra Götaland

Henriksson är efternamnet på allas läppar i Grebbestad. Jonas (ja den Jonas), vann den interna skytteligan på 12 mål trots att han bara gjort två träningspass med laget den här säsongen. Anton (tidigare i Öis och kusin till den Jonas) satte avgörande målet mot Skoftebyn i sista omgången. Det var i huvudsak ett ramstarkt försvar som förde bohuslänningarna till division 1. 

Division 2 västra Götaland

Sävedalen ledde länge serien men missade kvalplatsen i en högdramatisk avslutningsomgång. Istället firade tränarduon i Tvååker Mattias Lindström, ex Gais och Helsingborg, och Gustaf Andersson, ex IFK Göteborg och Helsingborg, uppflyttning. Övriga Göteborgsgäng parkerade i mitten.

Mattias Lindström, i dag tränare i Tvååker. Bild: Bildbyrån.
Mattias Lindström, i dag tränare i Tvååker. Bild: Bildbyrån.

Division 3 nordvästra Götaland

Det är som om Hisingsbacka hoppat in i en hiss som tar dem lekande lätt genom seriesystemet. Vinst i division 4 i fjol. Vinst i division 3 i år. Vinst i division 2 2018?  Allt avgjordes i sista omgången där Virgo tappade kvalplatsen till Älvsborg. I botten åker tre Göteborgslag ur, två från nordöstra delen av staden. Nu finns bara Gunnilse kvar på division 3 nivå eller bättre från stadsdelen. Detta sedan Lärje-Angereds IF misslyckat kvala sig kvar.

Division 3 sydvästra Götaland

Henrik Larssons moderklubb Högaborg tog sig tillbaka till division två – det på bekostnad av Onsala och Lerkil som in i det sista hade chansen att nå kval. Kollegan från Kungsbacka-området Kungsbacka IF föll ur. Västra Frölunda och Askim stabilt i mitten. Sista omgången fick se far och son Alexandersson spela ihop för första och troligtvis enda gången. 

Noah Alexandersson lämnade Västra Frölunda för Malmö FF efter säsongen. Bild: Per Wahlberg
Noah Alexandersson lämnade Västra Frölunda för Malmö FF efter säsongen. Bild: Per Wahlberg

Division 4A

FK Kozara var överlägset från start till mål och kliver efter flera säsonger i toppen nu upp till division 3. Profilstarka Jonsered kvalade sig upp. Kode IF, med tidigare Öis-anfallarna Rasmus Haraldsson, Oskar Wallén och Markus Anderberg i laget, gjorde flest mål men startade för svagt för att hinna ikapp i toppen.

Markus Anderberg och Oskar Wallén har båda ett förflutet i Örgryte. Nu spelar de tillsammans i Kode. Bild: Bildbyrån
Markus Anderberg och Oskar Wallén har båda ett förflutet i Örgryte. Nu spelar de tillsammans i Kode. Bild: Bildbyrån

I tabellens andra ände blev Mossens sejour i fyran ettårig. Även Partille får lämna fyran. Guldheden undvek sin vana trogen nedflyttning med minsta möjliga marginal.

Division 4B

Velebit förstörde en annars perfekt säsong för Kållered i september, där serieledarna förlorade sin enda match. Fullständig överlägsenhet i toppen – flest gjorda och minst insläppta. Anrika GFF kvalade utan framgång uppåt. 

Ytterby går som ett sänke genom seriesystemet, nu nere i femman. Väster gör dem sällskap där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.