Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Mörka krafter som försöker förstöra vår fina sport"

Uppdrag granskning och Dagens Nyheters granskning av så kallad "matchfixing" visar att Svenska spel har fryst en miljonvinst på ett spel där en match mellan de två Göteborgsklubbarna Assyriska BK och Kortedala IF finns med. – Det blev lite snack, vi tog tag i det snabbt efteråt men de som var där tyckte det var konstigt, säger Assyriskas vice ordförande Engin Aslan till GP.

Under hösten 2015 i division 2 Västra Götaland mötte Assyriska BK Kortedala IF på bortaplan. I halvtid hade bortalaget ledningen med 1-2 men efter fem insläppta mål i andra halvlek slutade matchen 6-2 till hemmalaget.

– De som var där tänkte: "Hur fan kan det rinna iväg så mycket?" Det blev lite snack, vi tog tag i det snabbt efteråt men de som var där tyckte det var konstigt, säger Assyriskas vice ordförande Engin Aslan, som själv inte såg matchen, till GP.

Klubben sjösatte en egen utredning som inte bar någon frukt.

– Vi har inte några bevis men även om vi bara blir misstänksamma kan vi inte blunda för sånt här. Vi hade ett möte med spelarna och ledarna efteråt, säger Aslan.

Fryser vinst på 3,4 miljoner

Det han och andra inte visste då var att matchen var en del i ett spel som sedan polisanmäldes av Svenska spel. Utöver mötet mellan Kortedala och Assyriska var också tre andra matcher, två i division 2 och en i division 1 med i spelet.

Det är Uppdrag granskning som tillsammans med Dagens Nyheter har tittat närmare på uppgjorda matcher inom svensk fotboll och har avslöjat att Svenska spel fryst en vinst på 3,4 miljoner kronor som skulle betalats ut till sex personer. Dessa satsade tillsammans ett sexsiffrigt belopp på de fyra matcherna.

Utredningen kring matchen lades, som oftast är fallet när det gäller uppgjorda matcher, ned av Riksenheten mot korruption.

LÄS OCKSÅ: Svenska spel har fryst miljonvinst – misstänker fusk

Det är inte första gången som Assyriska varit inblandade i så kallad "matchfixing". Hösten 2014 polisanmäldes lagets match mot Tenhult efter avvikande spelmönster.

"Det känns förjävligt"

Klubben, som den gångna säsongen säkrade avancemang till division 1, har under en längre tid varit medvetna om problemet och gör allt för att undvika att historien ska upprepas.

– Alla kan göra bottennapp i en match, men märker vi att det händer någonting så reagerar vi snabbare än innan. Vi är mer vaksamma än tidigare. Vi försöker vara någon från styrelsen även på alla bortamatcher, säger Aslan som personligen tagit händelserna hårt och är rädd för att klubbens rykte har skadats av det som hänt.

– Det känns förjävligt, jag var själv med och spelade upp klubben från division 5 till division 2 och vet hur mycket hårt jobb det krävs för att ta sig uppåt. I vår styrelse är det många andra som varit med och kämpat på plan, vi vet hur illa det är och vi vet hur det kan skada klubben. Det tar många många år att bygga upp en förening och det kan förstöras på en dag, säger han.

"Jättesvårt om vi inte har bevis"

Efter incidenterna har Assyriska gjort det tydligt för spelarna att om det något misstänkt beteende upptäckts så finns det bara en utväg.

– Vi säger till spelarna att om vi märker att någon håller på med sånt här så säger vi tack och adjö. Det gäller samtliga, oavsett hur duktiga de är. Det är jättesvårt om vi inte har bevis men vi påminner hela tiden. Vi har många ungdomslag och de kan inte vara förebilder om man håller på med sånt.

Assyriska vädjar nu till förbundet och Svenska spel om mer hjälp i kampen mot uppgjorda matcher och menar att de borde göra mer för att hjälpa föreningarna som drabbas.

–  Jag tycker att man ska lägga mer resurser på det. Förbundet, Svenska spel och Polisen måste hjälpa klubbarna mer. Men det är en jättesvår fråga. Vi försöker ha folk på varje match, men det är svårt när det är ideellt och man kan inte tvinga folk. I slutändan är detta mörka krafter som försöker förstöra vår fina sport, sådan skit vill vi inte ha.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.