Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Göteborgs Rebecka Blomqvist i kamp med Kungsbackas Hanna Spets i vårens premiär. Bild: NICKLAS ELMRIN

Måstematch för både GFC och Kungsbacka – i två ändar av tabellen

Kniven vilar mot strupen för de lokala lagen i damallsvenskan – av två helt olika anledningar. GFC behöver vinna derbyt för att hänga på i jakten på SM-guld, Kungsbacka för att ha chans på nytt kontrakt.
Frågan är vilken drivkraft som ger mest energi till mötet på Valhalla?

Med halva damallsvenskan spelad har Göteborg FC fyra poäng upp till serieledande Rosengård i toppen, medan derbymotståndet och allsvenska nykomlingen Kungsbacka har åtta poäng upp till nedflyttningsstrecket.

Det börjar bli viktigt för båda lagen att ta trepoängare, där derbyt blir lite av en måstematch.

– Jag har hela tiden sagt att varje match är viktig för oss, det spelar ingen roll vilka vi spelar mot. Det handlar om att göra en bra prestation och göra det vi vill göra i matchen. Vi vill spela vårt spel och förstöra deras spel. Fotboll med andra ord, säger Kungsbacka-tränaren Stefan Olofsson.

– Jag tror att ett derbyt taggar igång alla spelare. De är ett bra lag som är bollskickliga och giftiga. Det blir en tuff utmaning för oss, säger Stefan Olofsson.

Hans motsvarighet i Göteborg FC, Marcus Lantz, lägger mer tyngdvikt vid prestation än motstånd.

– Tre matcher utan vinst är inget vi är vana vid sedan vi tog över laget. Två av nio poäng är lite lite. Örebromatchen ska vi vinna, ett kryss mot Piteå är okej och det är ingen katastrof att förlora borta mot Linköping.

"Det är vad det handlar om"

– Mot Kungsbacka gäller det att börja bygga en ny svit. Vi är ändå med där uppe, vi är en poäng från Champions League-plats och vi har vunnit cupen, så det är ingen dålig säsong.

En måstematch?

– Det vi har pratat om både i går och idag är att vi inte har släppt till så mycket målchanser bakåt, mer omställning och fasta situationer. Det är offensivt vi behöver bli bättre. Det är så mycket tränarsnack så att man avlider, men vi behöver göra en bra prestation, få igång anfallsspelet och få till rörelse. En bra prestation och vinna matchen. Det är vad det handlar om.

Kungsbacka har Malin Fors avstängd. Lagkamraten Moa Öhman:

– Alla matcher är egentligen måstematcher för oss nu, men det blir en speciell känsla när vi möter just Göteborg. De här derbymatcherna är alltid de roligaste matcherna att spela, säger målvakten.

Ida Strömblad ser fram emot derbyt mot Göteborg FC:

– Ett derby är ett derby. Det kittlar och betyder lite extra och vi vill visa att vi också kan spela fotboll. Vi är i samma serie som dem och kan de vinna så kan vi vinna, säger Ida Strömblad.

Har inte fokuserat på motståndet

Beata Kollmats har spelat många viktiga matcher för GFC. Uttrycket måstematch är inget som har slagit henne.

– Det har jag inte tänkt så mycket på. Det hade varit skönt att vinna nu när vi bara har tagit två poäng av nio. Jag har inte stirrat så mycket på tabellen.

Göteborg FC under fredagens träning på Valhalla. . Bild: Robin Aron

Lagets form är stabil – även om segrarna har uteblivit på sistone.

– Vi har varit i en liten svacka så, ingen katastrof prestationsmässigt. Under en säsong har man perioder när man inte tar så många poäng som man önskar. Vi var värda ett kryss senast, det är små detaljer som avgör. Det är inte så att vi har grävt ner oss, säger Beata Kollmats.

Kungsbacka behöver en seger?

– Så är det väl. Vi har inte fokuserat så mycket på motståndarna egentligen. Vi är taggade för att ta tre poäng. De kommer väl göra allt för att ta sina poäng. Blir mycket kamp och de kommer få jobba hårt för att slå oss.

I tabellen skiljer 19 poäng. I våras vann Göteborg premiären i Varberg med 3-0.

Finns risk för underskattning?

– Nej, det tror jag inte, slår Beata Kollmats fast, som är tillbaka i laget efter lite skadekänning.

– Mitt högerknä krånglar lite, jag har brosk och skit. Lite tabletter och anpassad träning har hjälpt. Jag får vara smart.

Vad säger du om matchen?

– Det ska bli skitkul. Vi tar en match i taget. Nu är nu och då är då. Jag ser fram emot matchen. Det är tre poäng som gäller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.