Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mårtensson valde Sverige före Europa

Johan Mårtensson är skaraborgaren som räddade Gais, nobbade IFK Göteborg och valde Helsingborgs IF och allsvenskan efter tre år i Holland och Utrecht. – Utan att låta för kaxig hade jag kunnat stanna ute i Europa några år till, om jag verkligen velat, säger 26-åringen.

På Hedens idrottsplats en bit söder om Helsingborg hittar vi dryga veckan före allsvenska premiären en nybliven A-landslagsman, som inledde landslagskarriären med ett drömmål och som nu, en tämligen kylig vårdag i slutet av mars, av skadeskäl ställs mot sin tränare i tvåmålsspelet.

Efteråt hörs Henrik Larssons stämma tydligt över anläggningen, som vanligtvis används till friidrott, men som nu erbjuder årets första fotbollsgräs.

Larssons femmannalag, som också innehåller 17-årige sonen Jordan och 42-årige målvaktstränaren Daniel Andersson, vinner matchen och Henrik Larsson gör som han brukade, mål.

– I scored four, 44 years old! Så jäkla gott det här var, att vinna, jublar Henke med sträckta armar, som om spelarkarriären på plötsligt väckts till liv igen.

Under en promenad till parkeringen dementerar Helsingborgs årsfärske manager med bestämdhet all form av fortsatt spel, trots att tanken säkert kittlar.

– Det är inte kondition till det. Man går på vilja bara. En vilja som nu bara gör ont i kroppen.

Henrik Larsson tillhör HIF:s största spelare genom tiderna och tog över rodret efter Roar Hansen i höstas, Johan Mårtensson anslöt från Utrecht under sommaren.

– Jag hade väl ingen direkt uppfattning om honom innan jag kom till Helsingborg, men han har imponerat på mig. En skicklig mittfältare som bara kan bli bättre, säger Henrik Larsson om Johan Mårtensson.

I vintras debuterade Johan Mårtensson i A-landslaget med ett tjusigt mål mot Elfenbenskusten, nu blir han en av HIF:s viktigaste kuggar.

– Jag har inte smält målet än. Det var sjukt. Bara att vara med i landslaget är en pojkdröm. Och sedan få göra mål också … Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra efteråt, det blev en halvdan målgest, säger han och skrattar.

Johan Mårtensson, med Ulvåkers IF som moderklubb, har inte haft någon kontakt med landslagsledningen efter vinterturnén.

– Jag hoppas att de har mig i tankarna. Det kändes bra på träningarna med, inte bara på matcherna, säger han.

Efter drygt tre allsvenska säsonger med Gais flyttade han sommaren 2011 till Utrecht i holländska förstaligan. Övergången gav Gais 13 miljoner kronor, tack vare att Johan Mårtensson just före övergången skrev på ett nytt kontrakt med Gais.

– Jag ville inte vara en spelare som gick gratis, med tanke på vad Gais faktiskt gjorde för mig. Jag kom dit som 19-åring och fick egentligen spela direkt. Det kändes som om jag hade klubben bakom mig hela tiden. Då kände jag att jag ville betala tillbaka. Det var därför jag skrev på ett år till.

Ungefär samtidigt tackade han nej till ett erbjudande från IFK Göteborg.

Hur aktuellt var det?

– Hade jag verkligen velat hade det väl kunnat bli så, säger Johan Mårtensson i dag.

Att det blev just Helsingborgs IF nu har sina förklaringar.

– Jag hade en situation i Holland och ett år kvar på mitt kontrakt. Sedan kände jag att jag var ganska långt från startelvan, vilket de sa till mig också. Jag var inte tvungen men kände att det var dags att göra något annat. Jag hade varit där i tre år och var sugen på att flytta hem till Sverige. Så kom Helsingborg direkt. Jag visste att de hade varit intresserade förut, så det kändes som att de verkligen ville ha mig.

Tiden i Holland innehöll 60 matcher på tre säsonger – och många lärdomar.

– Jag tycker att jag har blivit skickligare med boll och värdera vad jag skall göra med den.

En bidragande orsak till Sverigeflytten var att flickvännen redan för ett år sedan valde att flytta hem för att studera till sjuksköterska på högskolan i Skövde.

– Hon tröttnade på livet i Holland och på att inte ha något att göra. Hon hade hängt efter mig liksom, i mitt fotbollsliv.

2014 slutade Helsingborg nia i allsvenskan. Ekonomiska bekymmer har inneburit personalomsättning – och nya riktlinjer.

– Klubben har budgeterat för en topp sexplacering, det är väl någonstans där vi siktar, förkunnar Henrik Larsson.

Johan Mårtensson:

– Det har känts bra under försäsongen. Mot Blåvitt, däremot, var vi verkligen inte bra.

Det är inte så Helsingborg kommer vara i år?

– Nej, nej. Jag tycker att vi missade väldigt mycket tekniskt under den matchen. Mycket tappade bollar så att de fick flytta fram sina positioner. En riktig "off-dag", som man inte skall dra för stora växlar på. Vi har många yngre spelare, som kan ta de där sista kliven, som är duktiga. Jag ser positivt på säsongen. Det skall bli kul att dra igång nu och se var vi står.

Helsingborgs IF inleder allsvenskan mot Kalmar FF borta på påskafton.

  

JOHAN MÅRTENSSON   
Ålder: 26 år.
Familj: Flickvän Mathilda, pappa Christer, mamma Ingela och syster Frida.
Bor: Lägenhet i närheten av Olympia, HIF:s hemmaarena.
Position: Innermittfältare.
Klubbar: Ulvåkers IF (-2008), Tibro AIK (2007), Skövde AIK (2008), Gais (2008-2011), Utrecht (2011-2014), Helsingborgs IF (2014-).
Landskamper: 1 A, 7 U21, 5 U19.
Johan Mårtensson om Henrik Larsson:
"Han är väldigt positiv. Man hör honom väldigt mycket. Positiv energi tycker jag att han har väldigt mycket av. Sedan är han väldigt tydlig med hur han vill att vi skall vara som lag. Även individuellt. Vi har haft mycket genomgångar med försvarsspel. Sedan är han väldigt noggrann. Han vet vad han vill och förmedlar det till oss på ett bra sätt. Tanken är att vi skall vara ett kompakt spelande lag, där vi jobbar stenhårt. Det är något han kräver av oss, varje dag, att vi är ett lag."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.