Elisabeth Leidinge har hjälpt otaliga målvakter i landslagsdressen genom åren.
Elisabeth Leidinge har hjälpt otaliga målvakter i landslagsdressen genom åren. Bild: CARL SANDIN

Målvaktslegendarens hjärtproblem stoppar henne från traditionen

Elisabeth Leidinge är en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna. I nästan 40 år har hon varit en konstant på de landslagsläger för 15-åringar som SvFF arrangerar. Men i coronatider tvingas hon tacka nej.
– Jag är i riskzonen och man får tänka till lite extra även om det är tråkigt, säger hon till Sportbladet.

ANNONS
|

Många är de unga målvakter som fått skolning av Elisabeth Leidinge. 63-åringen har varit med som målvaktsinstruktör för Svenska Fotbollförbundets ungdomslag och framförallt på samlingarna som tidigare kallades Elitlägret, men som nu bytt namn till utvecklingsläger. Sedan 1981, då Leidinge spelade i Jitex, har hon bara missat fyra samlingar – och sett mängder med målvaktstalanger växa.

Årets samling, som äger rum på Bosön och fått namnet Riksläger 2020 samlar 128 spelare från hela landet. Men Elisbeth Leidinge kommer inte vara där.

2014 anade den 112-faldiga landslagsspelaren, som avslutade karriären i Malmö på 90-talet, att något inte stod helt rätt till. Hon sökte vård. Snart fick hon förklaringen – hjärtflimmer och vätska i båda lungsäckarna.

ANNONS

– Jag får inte hoppa in som målvakt på träningarna längre. Det är det värsta, säger hon i en intervju med Sportbladet.

Hjärtproblemen är annars så gott som borta från vardagslivet – men med coronavirusets påverkan valde hon att tacka nej till instruktörsuppdraget den här gången.

– Jag är i riskzonen och man får tänka till lite extra även om det är tråkigt. Men det kanske kommer många som kanske inte är noga med om de är lite förkylda, säger hon.

Förutom att vara med på ungdomslandslagssamlingar är Leidinge aktiv som målvaktstränare i hemstaden Sundsvall.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS