Målkungen fixade tysk gruppseger

Tyskland vinner gruppen trots problem med målskyttet. Och superskrällen Nordirland kan fortfarande nå åttondelsfinal. Det står klart efter att sista rundan i grupp C har spelats.

ANNONS
|

Det hade inte sprudlat om den tyska offensiven under inledningen av EM. Mot Ukraina blev det förvisso två mål framåt för "Die Mannschaft", men det haglade inte direkt chanser i den matchen. Och mot Polen i den andra omgången hade tyskarna förtvivlat svårt att skapa lägen.Inför slutrundan av gruppspeletvalde därför den tyske förbundskaptenen Joachim Löw att göra några förändringar i sin förstaelva. Joshua Kimmich ersatte Benedict Höwedes på högerbackspostionen ochJulian Draxler fick sätta sig på bänken när den den tidigare målkungen, Mario Gomez, istället kom in från start. Ett lyckat drag skulle det visa sig.

Redan innan kvarten var spelad i mötet med sensationslaget Nordirland hade Löws lag haft tre kvalificerade målchanser. Först kom Thomas Müller fri men Michael McGovern kom ut och parerade. Minuten senare var det Mesut Özil som fick läget från nära håll, men assistkungen lyckadesinte få träff med högerfoten. Nästa jättechans var Mario Götzes. Inte heller han kunde förvalta sitt läge utan McGovern kunde än en gång rädda - och nordirländarna höll tätt.

ANNONS

Mönstret fortsatte. Tyskland, och inte minst Thomas Müller, radade upp målchanser samtidigt somNordirland slog ifrån sig.Till slut skulle dock den nordirländska nollan spräckas. Med halvtimman spelad slet Thomas Müller åt sig bollen i offensivt straffområde, innan han sedan serverade Mario Gomez som via en grönklädd försvarare kunde dunka in 1-0 för Tyskland.

Efter paus öste Tyskland på ytterligare. Även om de regerande världsmästarna inte lyckades vaska fram lika många chanser så forsatte man att trycka tillbaka Nordirland. Några fler mål fick publiken dock intese på Parc de Princes. Tyskland höll nollan för tredje matchen i rad och trots att effektiviteten framåt inte var den bästa så var segern aldrig hotad.

Parallellt möttes redan utslagna Ukraina och Polen i Marseille. Under den första halvleken var det Ukraina som dominerade på Stade de Velodrome men efter paus var det Polen som var skarpast. I 55:e minuten vek Jakub Blaszczykowski in från kanten och avlossade ett skott som satt klockrent i bortre hörnet. Målet blev matchvinnande och innebäratt Polen slutar tvåa i gruppen på sju poäng, samma antal som Tyskland, men med sämre målskillnad. Precis som tyskarna går polackerna genom hela gruppspelet utan att släppa in ett enda mål. Det är första gången i EM-historien som Polen avancerar till slutspelsrundan i mästerskapet. I åttondelsfinal väntarSchweizför Lewandowski och hans lagkamrater.

ANNONS

Efter dagens resultat står det ävenklartattNordirland slutar trea i gruppen. De har med sina tre poäng fortfarande chansen att ta sigtill en sensationell åttondelsfinal. För Ukrainas del är EM över.

ANNONS