Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Målfest när Sverige vann mot Australien

Rolfö blev tvåmålsskytt och Blackstenius har nu tre fullträffar i OS. Lägg till en straffräddning och att Sverige nu är klara för kvartsfinal.
Sverige besegrade Australien i en match som hade allt.

Redan i andra OS-matchen väntade gruppfinal efter att Sverige bröt USA:s 44 matcher långa vinstsvit i öppningsmatchen. Australien i sin tur hade vunnit mot Nya Zeeland i sin premiär.

Under matchens första kvart böljade spelet fram och tillbaka utan några heta målchanser för något av lagen. Sverige slarvade i passningsspelet och Australien kunde många gånger bryta bollen redan innan de gulklädda spelare tagit sig förbi mittlinjen.

Det är tydligt vilka spelare som anses vara spelförande i vardera lag. Den svenska backlinjen ger inte Australiens stjärna Sam Kerr en meter utrymme i onödan, samtidigt som Kosovare Asllani är hårt bevakad på andra planhalvan.

Men så fort Asllani hittar utrymme drar hon nytta av det. Ett fint framspel till Jakobsson på högerkanten kommer i matchminut 20. Inlägget går längs marken, förbi Hurtig som med det lurar bort backlinjen, sedan återstår bara för Fridolina Rolfö att stöta bollen i mål. Ledning Sverige, 1-0.

Efter det första målet vaknade matchen till liv, med en tydlig tempohöjning.

Femton minuter senare kom Australien med repliken. Sam Kerr lyckas ta sig igenom sin hårda bevakning, och nickar in ett inlägg från Simon. Lindahl får handen på bollen, men inte förrän den har passerat mållinjen.

När man går in i halvtidsvila är ställningen 1-1.

Rolfö tvåmålsskytt, Blackstenius ännu vassare

Det gick inte många minuter från det att andra halvlek blåsts igång förrän Sam Kerr återigen hittade in bakom det svenska försvaret. Ett inspel från vänsterkanten går rakt förbi Lindahl och Kerr är först på den bollen. Ledning Australien, 1-2.

Men repliken kom nästan omedelbart. Ännu en gång kom Jakobsson med en bra löpning längs högerkanten och blev servad av Angeldahl med fantastiskt förarbete. Bollen in i boxen där Hurtig får öppet mål.

Det är kvitterat, 2-2.

Därefter kom matchen att växla upp till ett nästan osannolikt tempo.

Med knappt en timme spelad skjuter Caroline Seger stenhårt i ribban. Ytterligare några minuter drar Fridolina Rolfö till med ett drömmål med ett skott utanför straffområdet. Spelaren från Kungsbacka är tvåmålsskytt i OS.

I nästa sekvens fäller Filippa Angeldahl en australiensisk spelare i eget straffområde. Domaren tar hjälp av VAR för att sedan döma straff.

För andra gången denna OS-lördag ska en svensk målvakt bli matchhjälte. Imorse var det Palicka. Nu är det Lindahl. Kerr skjuter höger, Lindahl läser. Straffen räddad, Sverige i fortsatt ledning.

– Det är väldigt spännande med hur vi ska bemöta spelare och den här typen av spel. Är man inte riktigt med fysiskt är det svårt alltså, säger Lindahl efter slutsignalen.

LÄS MER: Palicka stor matchhjälte mot Bahrain

I matchminut 82 kom till sist också spiken i kistan. Asllani kommer med inlägget från vänsterkanten, hittar fram till inbytta Stina Blackstenius som fortsätter ösa in mål. Med pannan styr hon in sitt tredje mål i den här turneringen och ger Sverige en tvåmålsledning. 4-2.

– Det är jätteskönt, så klart, säger Blackstenius efter matchen.

– Vi får kanske inte riktigt den matchbilden som vi vill, men jag tycker det är otroligt starkt att kunna vända underläget vi hamnar i och gå härifrån med vinsten. Det är en otrolig styrka vi har i laget, trots att kanske inte alla delar i vårt spel funkar.

Mot slutet av matchen haltade Blackstenius av planen efter att ha blivit stämplad illa över foten. Hon blev därefter utbytt, men vidare spel i turneringen verkar inte vara i fara.

– Det är en stämpling som gjorde otroligt ont och man blir ju orolig att det ska vara något allvarligt. Så med tanke på att det var så kort tid kvar av matchen var det bättre att ta det säkra före det osäkra och nu har jag blivit checkad, säger hon efter matchen.

Australien fortsatte jaga, inte minst Sam Kerr som var hungrig på ett hattrick. Men straffmissen satte nog vissa griller i huvudet på henne, samtidigt som Lindahl fortsatte storspela i målet.

Australiens desperata forceringar i slutminuterna räckte inte till, slutresultatet stod sig till 4-2.

Sverige vinner även sin andra gruppspelsmatch i OS - och med det redan nu klara för kvartsfinal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.