Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Märkligt mål räddade Sverige i OS-premiären

52:an på FIFA:s världsranking, Sydafrika, blev en seg nöt att knäcka för Sverige. Men ett grötigt självmål räckte för tre poäng i OS-premiären.

Sverige och Sydafrika kickade igång de olympiska spelen i en match som Pia Sundhages landslag förväntades vinna relativt enkelt. Sverige är sexa på FIFA:s världsranking och Sydafrika återfinns inte förrän på plats 52 i densamma.

Men Sundhage varnade för Sydafrika inför matchen, och mycket riktigt skulle de bli svåra att bryta ner.

Den första halvleken präglades av svenskt bollinnehav och ett tätt Sydafrika-försvar, och den farligaste målchansen kom redan efter fyra minuter. Lotta Schelin blev av med bollen i straffområdet efter en djupledspassning av Caroline Seger. Bollen rullade ut till Sofia Jakobsson som dundrade bollen i ribban, precis över krysset.

LÄS OCKSÅ: Sundhage: "Jag funderar på att skita i den här matchen"

Några halvfarliga Sverige-chanser senare var det mållöst i paus, och inför den andra halvleken byttes Göteborg FC-mittfältaren Elin Rubensson in.

Med en kvart kvar av matchen kom till slut Sveriges ledningsmål. Just Rubensson slog en hörna som Seger fångade upp vid kortlinjen och slog in i målområdet. En hög boll som Sydafrikas målvakt inte riktigt fick grepp om och istället stötte mot mål. Den såg ut att vara innanför mållinjen redan där, innan en försvarare fick undan den, men för säkerhets skull rakade Nilla Fischer in bollen i nät efteråt.

LÄS OCKSÅ: Segerskytten: "Är egentligen skitsamma"

Sydafrika lyckades inte skapa mer än ett par halvchanser och Sverige spelade av matchen. 1-0 och tre viktiga poäng i OS-premiären. Nu väntar Brasilien och sedan Kina.