Målsprutan från Alingsås väntar på skolslutet

Spel med flera år äldre redan som 13-åring, skytteligaseger som 17-åring – och nästa steg direkt efter gymnasiet? Alingsås Lisa Johansson är mitt inne i övergången från talang till elitspelare.
– Nu gick det jättebra det här året, men man börjar ju fundera: Hur ska det gå nästa år? säger hon.

ANNONS
|

Hon växte mer eller mindre upp i Holmalundsställ och har blivit hemstaden Alingsås trogen. Men med landslagsuppdrag och 19 mål i division 1 började locktonerna från andra klubbar komma. Lisa Johansson står dock stadigt.

Avsluta ekonomiprogrammet på gymnasiet hemma i Alingsås – sedan kan fotbollen få ta all plats.

– Jag vill spela i allsvenskan så fort som möjligt, så jag kommer kanske inte kunna vara kvar här för evigt. Men för mig blir det aktuellt först när jag har fått gå klart skolan. Jag vill få den ur vägen, så kan jag fokusera helt på fotbollen sedan. Att spela och träna på högsta nivå och ha skolarbete vid sidan av ... då hade jag inte funkat, säger hon.

ANNONS

Efter några inhopp i elitettan 2017 har hon dominerat i division ett i år. 19 mål på 15 starter innebar förstaplatsen i seriens skytteliga.

– Det beror på laget. Vi spelar så bra. Vi gjorde 50 mål totalt, det säger ganska mycket.

Har du alltid gjort mycket mål?

– Ja, det har legat lite i blodet.

Vad är ditt mål framöver?

– Jag vill bara starta så många matcher som möjligt och fortsätta hjälpa laget. Förhoppningsvis gör jag massa mål igen. Helst vinner vi serien också. Det gick ju bra för oss i år så jag tror vi kan bli ännu bättre nu.

"Kom som en stor chock"

Efter att ha plockats ut i den allra första landskampen med F15-landslaget och mött Norge dröjde det några år innan Lisa Johansson var tillbaka i Sverige-tröjan. Men i våras fick hon spela med både sin åldersgrupp (2001) och de som är ett år äldre.

– Det kom som en stor chock. Jag trodde inte jag skulle få chansen redan i år, säger hon.

När förstod du att du är bra?

– Det är inte något man tänker på jättemycket när man är runt tio. Vi har alltid varit ett bra lag och varit bra tillsammans. Men det förstod jag väl kanske när jag blev uppflyttat till akademitruppen. Då var jag verkligen yngst i det laget. Jag var 13 och de andra var allt mellan 14 och 16.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS