Lyon vann Champions League-finalen mot Barcelona

Fridolina Rolfös Barcelona jagade sin andra raka Champions League-titel. Men efter en målshow i första halvlek lyckades Lyon vinna finalen i Turin. Matchen slutade 3–1 till det franska laget – bland annat efter att Rolfö bytts ut mitt i ”Barcas” slutforcering.
– Helt felaktigt byte, tyckte SVT:s expertkommentator Marcus Johannesson.

|

Regerande mästare i Champions League. 30 segrar på 30 matcher i ligan. FC Barcelona har varit näst intill omänskliga, fram till lördagens Champions League-final mot Lyon.

Men det franska storlaget är nästan lika dominant. Lyon har än så länge vunnit 19 av 20 ligamatcher den här säsongen, och blev CL-mästarinnor fem gånger i rad innan Barcelona bröt trenden förra året.

Även om Olympique Lyon är damfotbollens stora gigant var FC Barcelona knappa favoriter inför 2022 års CL-final, som spelades i Turin.

Men när matchen väl började spelas chockade Lyon både motståndarna och publiken. Redan efter sju matcher kom första målet. Lyons Amandine Henry vann bollen efter en glidtackling, tog med sig den några meter och smekte in bollen i krysset från distans.

Målfest för Lyon

Ett riktigt drömmål, värdigt en Champions League-final.

– Har ni sett? Vilket mål i den sjätte matchminuten. Hon får på en fullträff, bokstavligt talat. Wow, utbrast SVT:s kommentator Chris Härenstam efter det överraskande långskottsmålet.

Lyons succéstart stannade inte där. I 23:e minuten utökade den norska stjärnan Ada Hegerberg på nick efter ett fint anfall. Och bara tio minuter senare kom nästa mål, när samma Hegerberg spelade fram Catarina Macario till 3–0.

Tre rejäla käftsmällar för FC Barcelona, med svenska Fridolina Rolfö i laget. Men katalanerna gav sig inte. Och inte Rolfö heller. 28-åringen från Kungsbacka var med och drev upp anfallet som sedan ledde fram till Alexia Putellas reducering, några minuter före paus.

– Den som bryter mönstret här är Rolfö, som gör någonting nytt. Det har de inte gjort tillräckligt mycket, sa SVT:s expert Marcus Johannesson efter målet.

Rolfö utbytt: ”Helt felaktigt”

Barcelona gjorde flera byten i andra halvlek, och försökte jaga ännu en reducering. Fridolina Rolfö fick en del yta på vänsterkanten och slog några vassa inlägg.

Men Lyon stod upp bra. Och när svenskan byttes ut i 76:e minuten stod det fortfarande 3–1 till Lyon.

– Vi ser förstås det här med svenska ögon, men jag tycker det är ett helt felaktigt byte. Rolfö behövs för att kunna ge bredd till Barcelonas spel och slå de där inläggen från vänster, sa SVT:s expert Marcus Johannesson efter bytet.

FC Barcelona fortsatte ändå trycka på i sin forcering. De skapade flera bra lägen, men saknade effektivitet i avsluten.

Det blev inga mål i andra halvlek, och Champions League-finalen slutade 3–1 till Lyon.

Därmed blev det ingen andra raka CL-titel för Fridolina Rolfö. Men det blev ändå en svensk vinnare i finalen. För på bänken i Lyon fanns 25-åriga målvakten Emma Holmgren från Uppsala.

För Emma Holmgren var det första Champions League-titeln. Men för Lyon som klubb var det åttonde titeln – och därmed befäster de sin position som damfotbollens stora gigant.