Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Lyon straffade PSG – och Seger en vinnare

Och så fick hon vinna hela härligheten till slut. Caroline Seger firade sin första och Lyons fjärde Champions League-titel i Cardiff sent på torsdagskvällen. Men landslagskaptenen fick inte spela en minut när Lyon slog Paris SG med 7–6 efter förlängning och straffar.

Nu var det inte hela världen för mittfältsveteranen. Den här gången var vinna allt, delta en bonus.

Vid 32 fick hon äntligen tillhöra den vinnande sidan efter två tidigare misslyckade finalförsök med Tyresö 2014 och Paris SG 2015.

Lyon följde upp finaltriumferna från 2011, 2012 och 2016 med ännu en pokal, men som förra året var det på håret. Efter 120 mållösa minuter väntade straffar och ett vanvettigt drama där det till slut stod mellan målvakterna.

Katarzyna Kiedrzynek sköt utanför för Paris, Sarah Bouhaddi satte sin straff – och Lyon lyfte pokalen ännu en gång.

Föga överraskande fick Seger inte plats i den stjärnspäckade startelvan. Det har hon sällan fått under en säsong där Lyon vann franska ligan för elfte året i rad och nyligen toppade sin inhemska dominans med att slå Paris SG i cupfinalen. Seger har mestadels fått nöja sig med inhopp.

Det kvittade inför 22 433 åskådare på Cardiff City Stadium, i en final mellan de franska storheterna som blev precis så jämn och oförutsägbar som Seger tippat.

Chansning som sprack

Gérard Prêcheur, i sin sista match som Lyons tränare, chansade med att starta amerikanska stjärnan Alex Morgan. Det är bara några veckor sedan Morgan drabbades av en muskelbristning i låret men hon friskförklarades lagom till finalen. Hon höll inte ens i 20 minuter.

Läge för Seger? Nej. Inte vid 0–0 och så tidigt i matchen. Prêcheur gjorde ett offensivare val och bytte in Élodie Thomis. Utan Morgan tappade Lyon sin inledningsvis klara dominans.

Med costaricanskan Shirley Cruz Trana (tidigare i många år i Lyon) som främsta hot kontrade PSG snabbt och farligt. Cruz Trana kunde mycket väl ha förstört kvällen för Caroline Seger & Co om hon avslutat vassare när hon gav sig själv en jättemöjlighet i 33:e minuten.

Hegerberg brände chanser

Men Sarah Bouhaddi stod i vägen och försvaret fick undan returen i vad som var en chansfattig första halvleks främsta farlighet.

I början av andra halvlek, sedan Ada Hegerberg bränt två utmärkta lägen, satsade Prêcheur på tyskan Pauline Bremer och plockade ut norskan. PSG:s Marie-Laure Delie gav sitt bidrag till andelen missade möjligheter när hon rullade bollen precis utanför i fritt läge.

Varpå Lyons Eugénie Le Sommer prickade ribban med ett inlägg och matchen gick tillförlängning (2 x 15 minuter). Först då fick Lyon upp farten, tryckte konstant på framåt mot ett allt tröttare men fortsatt motståndskraftigt Paris som höll ut fram till straffarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.