Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Viktor Lundberg hamnade i kläm i Häcken – nu visar han vad han kan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Lundberg: "Det är klart att man kände en frustration"

2018 fick Viktor Lundberg efter en trög vår ett större förtroende under hösten. Och levererade. När 2019 inleddes var han tillbaka på bänken – petad av Andreas Alm.
– Det är klart att man kände en frustration, jag trodde att jag skulle få chansen, säger han nu.

Livet utanför fotbollen handlar framför allt om tre saker. Flickvännen, som jobbar som mäklarassistent och studerar till fastighetsmäklare, dottern och hunden.

Förutom det hänger man mest runt. Vi trivs i Göteborg och bor bra i Kungshöjd, säger 28-åringen.

Livet på fotbollsplanen har sedan ankomsten till BK Häcken mest handlat om att ta plats.

I våras ställde Häckentränaren Andreas Alm tämligen ofta Viktor Lundberg utanför laget, ibland blev han till och med kvar på bänken.

Situationen påminde en del om 2018, då Viktor Lundberg kämpade på och gjorde fem av sina sex mål på hösten.

Häckentränaren backar i minnet till vårsäsongen 2019.

– Viktor har varit frustrerad över att han …

Andreas Alm stannar upp.

Tänker till.

– Jag tycker att han har tagit steg över säsongen som människa och hanterat konkurrenssituationen på ett bra sätt.

Fem raka matcher från start har gett tre segrar, en oavgjord, en förlust – och två egna mål.

– Han jobbar på stenhårt med det han gör. Han får nog kämpa emellanåt med det mentala utanför, men har varit inne och spelat matcher som vi har vunnit. Jag hoppas ha stor nytta av honom resten av året, säger Häckentränaren.

Var öppet kritisk mot laguttagningarna

Viktor Lundberg tyckte att han hade bevisat att han skulle spela.

– Sedan är det upp till Alm. Likadant förra säsongen, då hade jag lite skador och sjukdomar. Jag levererade i slutet då också. Då trodde man att man skulle få chansen, men det är fotboll. Det har varit tufft. Jag tyckte väl att jag skulle spela.

Vändningen och chansen kom mot Djurgården i slutet av juli. Sedan dess är det ingen som flyttar på Viktor Lundberg i Häckens startelva.

– Nu får jag spela, jag tycker att jag gör det bra och levererar poäng. Dessutom vinner vi matcher, så just nu känns det bra.

Viktor Lundberg var inte ensam om att stå utanför startelvan i våras.

Det samma gällde Mervan Celik och Nasiru Mohammed.

Medan Celik var öppet kritisk mot laguttagningarna, bet Lundberg ihop. Han hördes inte nämnvärt.

– Det är klart att man kände en frustration. Mervan gjorde det otroligt bra, kom in och gjorde mål. Det var självklart att det snackades om det. Jag fick en bristning i vaden i första matchen i cupen och var borta i tre veckor.

Under skadeperioden missade Viktor Lundberg tre matcher.

Comebacken skedde mot Djurgården i Svenska cupens semifinal.

"Det är klart att det var tufft"

– Därifrån kunde jag börja konkurrera, men var väl lite efter. Efter några veckor tyckte jag att jag var igång igen och hade flyt.

Sedan dess har Mervan Celik och Nasiru Mohammed lämnat. Nu konkurrerar Viktor Lundberg i första hand med Daleho Irandust, Ahmed Yasin, Paulinho och Ali Yussef om de offensiva mittfältsplatserna.

Frågan är vad som är bäst för laget. Tjuvtjockt med kvalitetsspelare eller ”normal” konkurrenssituation.

– Det finns för- och nackdelar, verkligen. Fördelen är att det blir en otrolig konkurrens på varenda träning. Är du utanför får du inte lika många sparkar i rumpan. Då gäller det att vara stark.

Vad gjorde du för att behålla fokus, motivation och inte ”tappa det”?

– Det är klart att det var tufft, man vill spela hela tiden. Blir man inte vald känns det som ett litet misslyckande. Jag tycker ju att jag borde vara bland de elva som spelar.

Perspektivet finns där.

– Jag ser mer till mig själv. Det är Alm som bestämmer. Jag kan inte påverka det mer än att visa på planen. Det visar jag lite nu, att jag har levererat när jag får chansen.

Favoritpositionen är som släpande forward i nummer tio-rollen.

– Det är där jag tränar mest, även om jag spelade till vänster senast.

Varför passar den dig bäst?

– Det är svårt att säga, det ligger nära till kombinationer. På kanterna är det lite mer en mot en. Jag är involverad mycket i det offensiva och har kombinationer även med forwards. Och kan komma till skott.

Viktor Lundberg gjorde mål i segermatchen mot Örebro SK. Bild: JOHAN BERNSTRÖM

Efter 21 omgångar 2018 hade Häcken gjort 39 seriemål, i år är motsvarande siffra 33 mål – sex mål färre. Poängen är däremot sex fler, totalt 40.

– Det är inget vi har pratat om. Man ska vinna matcherna. Det är det. Serien är otroligt jämn. Alla vinner över alla. Kul med en jämn allsvenska även om Djurgården har dragit iväg lite.

Ni kan bli alltifrån sjua till … vad?

– Vi siktar på att komma så högt som möjligt. Vi har varit bra på hösttampen förut. Lite klyschigt att säga. Det gäller att inte titta så mycket på poängen. Nu är det Falkenberg hemma, vi behöver de tre poängen. De har haft stunder där de har gjort det riktigt bra.

Vad säger du om klubbens målsättning med SM-guld inom tre år. Är det möjligt?

– Absolut. Många saker finns redan på plats. Sedan är det svårt, allsvenskan är tät. Det är små marginaler. Alla förutsättningar finns.

Inför hösten, ser du någon outnyttjad potential?

– Vår offensiv. Den har funkat, men vi skulle kunna släppa lös ännu mer, vara ännu noggrannare. Vi skapar mycket målchanser, men har inte lyckats trycka dit den. Det är väl det.

I anfallet har Gustaf Nilsson ersatt Alexander Jeremejeff.

"Vi är verkligen med i det"

– De har lite olika kvaliteter och är inte bara långa. Gustaf har kommit in i det snabbt. Kemin kommer ju mer du spelar tillsammans. Han är väldigt stark i luften och någon du kan lyfta in bollen på. Sedan är han bra i huvudspelet på inläggsmomenten.

Hösten 2019 är som hösten 2018.

Viktor Lundberg har fått chansen.

Och tagit den.

– Det är kul att få vara med igen och bidra. Jag hoppas kunna bidra hela vägen. Vi är verkligen med i det. Det är spännande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.