Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: DANIEL STILLER
Bild: DANIEL STILLER

Lumbana trivs i nya rollen: "Då vet jag att jag lever"

Hösten 2019 krigade han sig till en plats på mittfältet. 2020 har han under försäsongen varit given i som centralt ankare i Grönsvarts backlinje.
Boris Lumbana trivs i positionen som för honom är ny-gammal.
– Det är roligt att kliva av träningen och känna att "Shit, jag har verkligen fått jobba med skallen i dag". Jag älskar när det blir så, då vet jag att jag lever, säger han om den nya rollen.

Det var nog en och annan gaisare som fick gnugga sig i ögonen när nyheten om att klubben hade värvat den förre Melodifestivalartisten damp ner i somras.

Men Boris Lumbana, som då hämtades in från tv-laget, har sedan ankomsten till Gais visat framfötterna och i höstas förlängdes hans utgående avtal med klubben ytterligare ett år.

– Det känns toppen att det är klart nu och jag ser fram emot att göra något riktigt bra av nästa säsong, sade han efter att kontraktet var påskrivet.

Och inledningen av 2020 har varit lovande för Lumbana, som under hösten tog en plats på mittfältet i flera matcher men som under vintern i stället har agerat mittback.

Får stöd av Nyström

Han har varit given som centralt ankare i Stefan Jacobssons backlinje under försäsongen.

– Jag lär mig att hitta mer rätt för varje match som går, säger Boris Lumbana som inte är helt ovan vid positionen.

LÄS MER: En Jesper Brandt i två olika former

Han testade nämligen på den under sin tid i Örebro SK.

– Jag spelade där några gånger när jag spelade i ÖSK. Men det är lite nytt nu med en annan formation, då var det en fyrbackslinje nu är det en trebackslinje. Men jag lär mig konstant. Jag får väldigt mycket hjälp av Calle Nyström och Emil (Wahlström) som båda har lång erfarenhet av att spela mittback. De är med mig i hela processen och hjälper mig att kliva fram.

Även om Lumbana historiskt sett har spelat långt många fler matcher på mittfältet än i backlinjen är det inte så att positionsbytet är honom emot.

"Älskar när det blir så"

– Det är roligt att kliva av träningen och känna att "Shit, jag har verkligen fått jobba med skallen och tänket i dag". Jag älskar när det blir så. Då vet jag att jag lever. Jag är bara glad över att få ta mig an den här utmaningen.

Ser Stefan dig som mittback nu eller är du fortfarande tänkt som mittfältare på sikt?

– Det är ingenting vi konkret har pratat om. Stefan vet om att jag kan spela mittfältare och den möjligheten finns om det skulle vara så, men just nu är det mittbackspositionen som det är fokus på och det jag utgår från tills det blir något annat som sägs. Så länge jag får hålla mig frisk och spela fotboll är jag glad.

LÄS MER: Här är Gais-talangerna som knackar på dörren till A-laget

I de två senaste matcherna, mot Qviding och Trollhättan har Gais lyckats hålla nollan. När det nu är dags för cuppremiär mot regerande mästaren Häcken lär backlinjen och laget i stort ställas på större prov.

– Det ska bli jäkligt roligt. Jag är sjukt peppad. Häcken är ett grymt lag som vann cupen, det är ett stabilt motstånd som vi kommer få känna på. Men går vi bara ut och jobbar stenhårt – och har kul – så blir det en grym match.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.