Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Ludwigson sen matchhjälte i derbyt

En evighetslång match med mängder av avbrott och ett kamptätt krig. Allt avgjordes av Gustav Ludwigson som med matchens enda mål sköt slut på Gais långa svit av derbysegrar.

Alla spelare pratade innan om att derbyt skulle bli en kamp. De kunde inte ha fått mer rätt.

Med tio helt tysta minuter som inramning, med dubbla uppehåll för brinnande bengaler och med mängder av fasta situationer var det varken de fina passningarna eller de snillrika lösningarna som präglade måndagskvällens match. Det var kampen.

Den syntes i ögonen på spelarna. Den syntes i duellerna. Den syntes i viljan att vinna varje meter.

Den första halvleken kom aldrig in i någon riktig rytm. Den innehöll ett Öis som hade ett antal halvlägen, det farligaste av dem framtrixad av Gustav Ludwigson. Hans skott som gick högt mot första krysset klarades dock av Marko Johansson.

Den innehöll ett Gais som var raka och snabba. Och bra på det. Det var bara avsluten som saknades. Bäst var Netinho. Arg, snabb, ständigt skapande var det han som hade Grönsvarts bästa chans innan paus. Han skapade den på egen hand och tvingade Fredrik Andersson att vara snabbt nere vid första stolpen.

Efter elva minuters tilläggstid tog lagen paus. De hann knappt komma tillbaka ut på planen innan de fick vila på nytt. Bengaler brann igen och ett matchmöte hölls.

– Det var en markering. Vi väntade ut det, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist om mötet.

Ludwigson blev hjälte

Fem minuter senare var spelet igång. Kampen fortsatte. Den var precis lika intensiv efter paus.

Örgryte blev aningen mer bollförande. Mer chansskapande.

Alexander Bernhardssons sköt med vänstern, Alexander Bernhardsson sköt med högern. Det var nära två gånger om för Öis när spelet väl kommit igång i andra halvleken. Och det var från Bernhardssons bambiben med gepardfart chanserna skapades.

Målen lös dock fortsatt med sin frånvaro. Allt annat för en fantastisk derbykväll fanns här.

Ailton Almeida kom in för Öis i ett försök att variera Ludwigson-Brorssons löpstyrka med finnes. Gais skickade in den ende utespelaren på bänken med någon form av seniorerfarenhet, Niclas Andersén, för att få fräscha ben på banan.

Kampen fortsatte. Och Gustav Ludwigson fortsatte löpa. Det gav Öis ledningsmålet med tio minuter kvar.

Ett fint samspel med Ailton Almeida. En alldeles för lös hemåtpass av nyinsatte Andersén. Och bollen låg i Gais mål. Ludwigson firade. Fansen firade.

Gais lyckades, trots dubbla byten, inte oroa runt Fredrik Anderssons mål efter det.

I en match som aldrig såg ut att ta slut tog Öis slut på en svit som aldrig såg ut att ta slut. Efter närmare 5000 dagar utan derbyseger mot Gais kan de titulera sig vinnare av originalderbyt igen.

LÄS MER: Här börjar fansen sjunga – efter tio minuter

LÄS MER: Långa avbrott i derbyt efter bengalbränning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.