Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ludwig Augustinsson redo – efter skadeproblematiken

EM-samlingen började med rehab.
Men nu är Ludwig Augustinsson, efter en tuff vår där hans klubblag Werder Bremen åkte ur Bundesliga och han själv drogs med skadeproblem, redo att kliva in och konkurrera om en startplats mot Spanien.
– Jag känner mig väldigt pigg, säger Augustinsson.

För sju år sedan lämnade Ludwig Augustinsson IFK Göteborg för att testa proffslyckan utomlands. Där har vänsterbacken gjort en fin karriär med spel i först FC Köpenhamn och sedan Bundesliga-klubben Werder Bremen. Dessutom har stockholmaren under åren utomlands blivit en viktig kugge i det svenska landslaget.

Men den här säsongen har varit lite tuffare för Augustinsson, åtminstone slutet.

I maj åkte han på en ljumskskada som gjorde att han missade sista omgången av Bundesliga. Från läktaren fick han se sitt Werder Bremen åka ur högstaligan.

– Det var två dagar före matchen. Jag skulle skjuta lite hörnor och frisparkar och så, när jag kände lite i min ljumske. Det var inte mer än så. Såklart jättetråkigt och tråkig tajming att missa sista matchen där man ville vara med och påverka. Vi lyckades inte heller få resultat i den matchen, så det var tråkigt.

LÄS MER: Marcus Berg om tränarskiftet i IFK Göteborg

Skadan har läkt som planerat

Skadan innebar också att hans start på landslagssamlingen inför EM blev hackig.

Under lägret i Båstad fick Augustinsson ägna sig åt rehab. Och i båda träningslandskamperna inför mästerskapet, mot Armenien och Finland, har han fått stå åt sidan.

Nu känner han däremot att han är på gång – och i bra slag.

Några problem med ljumsken finns inte längre och högst sannolikt är det han eller Pierre Bengtsson som blir Janne Anderssons val i EM-premiären mot Spanien.

– Skadan nu känns jättebra. Jag har gjort fyra-fem träningar med laget. Jag känner mig väldigt pigg. Inga problem alls. Jag är redo, det känns skönt.

LÄS MER: Efter coronakaoset – landslaget kallar in extraspelare

Han fortsätter:

– Men det är klart att jag hade velat gjort några minuter i de här träningsmatcherna. Samtidigt har jag gjort en hel del matcher den här säsongen, över 30 matcher. Jag känner att jag är i bra form. Och även om jag hade ett litet uppehåll så har jag känt nu när jag varit tillbaka i träning att jag är i bra form fysiskt och i bra fotbollsform också. Det är inga problem.

Augustinsson om framtiden: ”Kan diskutera mycket om det”

När det gäller klubblagskarriären betyder Bremens degradering att allt fler spekulationer om Augustinssons framtid har tagit fart.

Han själv sitter än så länge lugn i båten.

– Det har spekulerats under hela min tid i Bremen, under ganska många fönster. Allt det där lämnar jag till efteråt. Det får min agent Hasan (Cetinkaya) ta hand om. Vi kan diskutera det efter EM. Vi får ta det sen. Vi får se vad som händer.

LÄS MER: Så påverkas spelarna av coronakaoset

På frågan om spel i andraligan i Tyskland ligger i linje med hans ambitioner svarar försvararen:

– Det är klart jag har (högre ambitioner). Jag vill alltid spela i toppligorna och spela på högsta nivå, och det tror jag att jag kommer göra i många år framöver. Men vi får ta det då, så fokuserar vi på EM nu.

Längtar efter att spela inför fansen

Mästerskapet blir hans tredje på seniornivå. 2016 var han med i truppen men spelade ingen stor roll. 2018 var han ordinarie och gjorde en stark turnering och dunkade in ett mål i Sveriges 3–0-kross av Mexiko i den sista gruppspelsmatchen.

Att spela mästerskap menar han verkligen är något som sticker ut. Inte minst för det stora engagemanget som skapas hos den svenska befolkningen.

Han minns hur intresset kokade efter Mexiko-matchen 2018.

– Det var fler som kände igen en efter VM. Kanske på grund av att jag gjorde mål. Det blev hysteri så fort man var ute och rörde på sig och det kändes bara ”wow”.

– Det är coolt hur många som bryr sig. Det är en häftig känsla, säger 27-åringen som gläds åt att det kommer få vara en del fans på plats på matcherna.

– Det har man saknat. Jag fick inte så mycket fans i Bundesliga. Man saknar det här lilla extra pirret inför match. Svenska supportar är fantastiska under mästerskap och även om det inte blir fullsatt kommer det kännas så.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.