Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lotta Schelin vill inte till Qatar-VM

TV4 och C More ska sända fotbolls-VM i Qatar.
Men på grund av landets lagar som förbjuder homosexualitet vill inte experten Lotta Schelin bevaka mästerskapet på plats.
– Mitt sätt att leva anses vara ett brott. Jag riskerar fängelse och det känns inte tryggt att åka dit, säger hon till Expressen.

Världsmästerskapet, det så hårt kritiserade, i Qatar är bara ett år bort – men de kritiska rösterna som ljudit egentligen sedan landet utsågs till värdland har knappats tystnat.

Nyligen har danska journalistförbundet avrått landets sportjournalister från att åka dit med anledning av de två norska journalisterna frihetsberövades i 36 timmar.

Förra veckan berättade även svenska landslagsspelaren Magdalena Eriksson att hon inte hade velat besöka Qatar, då det är förbjudet att vara homosexuell i landet.

Schelin: ”Jag riskerar fängelse”

Lotta Schelin är inne på samma spår. Numer är är den förre storspelaren expert hos TV4 och C More – kanalerna som tillsammans med SVT sänder fotbolls-VM – och hon vill inte bevaka mästerskapet på plats.

– Om jag ska vara helt ärlig så känns det inte alls aktuellt av många anledningar. Jag lever med en kvinna som jag är gift med. För mig personligen är givetvis en sådan aspekt också viktig och det skulle inte kännas tryggt för fem öre. Det är bara att konstatera, säger hon till Expressen.

Hon konstaterar krasst:

– Mitt sätt att leva anses vara ett brott. Jag riskerar fängelse och det känns inte tryggt att åka dit.

”Mitt sätt att leva anses vara ett brott”. Bild: NICKLAS ELMRIN
”Mitt sätt att leva anses vara ett brott”. Bild: NICKLAS ELMRIN

Vill bevaka hemifrån

Lotta Schelin hoppas att kunna bevaka fotbolls-VM hemifrån Sverige.

– Sen vet jag inte hur upplägget kommer bli, men jag måste säga att det inte känns aktuellt att åka dit. Jag får en klump i magen när jag tänker på det, så är det.

Utöver lagarna mot homosexualitet har Qatar kritiserats hårt för förhållandena under vilka gästarbetarna byggt arenorna. Enligt The Guardian har 6 500 arbetare dött i bygget av arenorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.