Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Lotta Ökvist presenterad av Göteborg FC

Göteborg FC värvar från Manchester United. 23-årige Lotta Ökvist är presenterad av klubben.
–Jag har pratat länge med Mats Gren och det här gjorde bara att det tog lite längre tid, säger hon efter sin första träning med laget.

Göteborg FC:s första värvning sedan turbulensen är klar. Lotta Ökvist ansluter från Manchester United och tar plats i GFC:s försvarsuppsättning. Efter en tids julledighet på svensk mark fanns hon med när klubben startade säsongen på Valhalla på torsdagen.

– Nu vill jag vill komma in i gruppen och bidra med mina kvaliteter. Göteborg spelade fantastisk fotboll så vi ska fortsätta med det och såklart försöka försvara guldet, säger hon.

LÄS MER: Göteborg FC inleder säsongen – GP sände från första träningen

Den 23-åriga försvararen har förutom Manchester United representerat Piteå, Umeå, Hammarby och Orlando Pride. I United har Ökvist fått ont om speltid, hon har under hösten gjort tre matcher i ligan, varav en från start.

Nu är hon tillbaka i Sverige och damallsvenskan.

– Jag ser fram emot utmaningen att spela i Sveriges bästa lag, säger hon.

Tränare Mats Gren om nyförvärvet:

– Vi har ju följt Lotta under ganska lång tid. Hon är på gränsen till landslaget och är allsidig som spelare, funkar oavsett om vi spelar med tre eller fyra backar. Främst är det väl snabbheten, bollsäkerheten och passningsskickligheten man vill lyfta fram.

Ansluter direkt

Sedan SM-guldet i höstas har flera tongivande spelare lämnat GFC. Skyttedrottningen Rebecka Blomqvist har anslutit till tyska Wolfsburg och båda de finska landslagsbackarna Natalia Kuikka och Emma Koivisto har lämnat. Dessutom lämnar mittfältstalangen Hanna Andersson för Piteå IF.

LÄS MER: Hanna Andersson lämnar Göteborg FC – klar för Piteå IF

Lotta Ökvist, som har en A-landskamp och 61 U-landskamper på meritlistan, ansluter till sitt nya lag direkt och fanns med på lagets första träning för säsongen under torsdagen.

Kontraktet är skrivet över två år.

Lotta Ökvist gjorde sin första träning med GFC på torsdagen. Bild: DANIEL STILLER
Lotta Ökvist gjorde sin första träning med GFC på torsdagen. Bild: DANIEL STILLER

Första nyförvärvet sedan turbulensen

I december presenterades Johanna Rytting Kaneryd från Rosengård men Lotta Ökvist är klubbens första nyförvärv sedan turbulensen som inleddes den 29 december då det meddelandes att klubbens elitverksamhet skulle läggas ner.

Två dagar senare kom nya besked och man jobbar nu med att gå samman med en annan förening. På tisdagen föreslog Häckens styrelse att Hisingsklubben ska ta över GFC, den frågan kommer behandlas på ett extrainsatt årsmöte i slutet av januari.

– Jag tror det blir bra vad som. Ingen vet vad som händer i framtiden, men nu är jag äntligen klar och det har jag väntat på. Nu är det bara skönt att vara igång. Jag är taggad.

Påverkade den senaste tidens händelser övergången?

– Jag ville komma hit ändå. Det har inte förändrat något kring laget och klubben utan det har bara tagit lite längre tid för allt att bli klart.

LÄS MER: Getingarna kritiska till GFC-övertagande

LÄS MER: Profilerna om sammanslagningen av Häcken och Göteborg FC

LÄS MER: Falk och Blackstenius positiva till att tillhöra Häcken 2021

LÄS MER: BK Häcken vill ta över Göteborg FC – kallar till extra årsmöte

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.