London laddar för slaget mot Sverige

Engelska flaggor pryder husfasader, oändligt fotbollssnack på pubar och stora medierubriker. Det går inte att ta miste på VM-febern i London inför lördagens kvartsfinal Sverige-England.

ANNONS
LocationLondon||

– Jag tror England vinner med 2-0, säger bilmekanikern Omar Kader och tar ett bloss på vattenpipan med smak av vindruvor och mint.

Han sitter på sitt stammisställe Anwar Burj Al Arab i affärsdistriktet Marylebone i centrala London. Ägaren har satt upp engelska flaggor på den gråa markisen som ger välbehövlig skugga i den närapå trettiogradiga värmen. När han får frågan varför han är så säker på en engelsk seger hinner han inte svara förrän taxichauffören Abod Salah mittemot bryter in:

– För att vi älskar England.

Abod Salah och Omar Kader sitter utanför restaurangen och röker. De hejar båda på England och tror att de vinner på lördag.
Abod Salah och Omar Kader sitter utanför restaurangen och röker. De hejar båda på England och tror att de vinner på lördag. Bild: Åsa Westerlund

Han erkänner att han inte kan speciellt mycket om det svenska laget, mer än att de slog ut Schweiz tidigare i veckan och att de har vunnit mot England flera gånger.

ANNONS

– Men jag känner inte till några namn på spelarna. Jag kan inte så mycket om fotboll, men jag älskar fotboll, säger han.

Passionen föddes när han kom till London för 18 år sedan. I hemlandet Jemen var hans pappa professionell fotbollsspelare med nummer sju på ryggen. Som barn var Abod bollpojke, men ville inte gå i faderns fotspår.

Han säger att han självklart ska se när ”Three Lions”, som det engelska landslaget kallas, möter Blågult. Men han hoppas inte att det blir lika nervkittlande som mot Colombia. Han och frun följde åttondelsfinalen i hemmet. När Colombia kvitterade till 2-2 stängde han av tv:n och gick och la sig. Han trodde det var kört.

– Men min fru envisades med att slå på tv:n igen. Så där höll vi på, jag stängde av och hon slog på. Jag var så nervös. Jag hatar att kolla på fotboll när det är för spännande.

När det väl stod klart att engelsmännen kammade hem segern gick de ut för att fira. De åkte runt med bilen där de bor och tutade och hälsade även på Abods mamma.

– När vi vinner mot Sverige kommer vi att föra ännu mer oväsen, lovar han och fyller på sitt teglas ur sin medhavda termos. Han dricker helst fruns kardemummakryddade mjölkte.

ANNONS

Svenska kyrkan visar matchen

Knappt fem minuters promenad därifrån ligger Svenska kyrkan som har funnits där i hundra år. Inne i församlingssalen håller pedagogen Magnus Berggren på att hänga upp svenska flaggor medan husmor Stina Envall och volontären Anja Holgersson funderar på vilket bord de ska använda för baren där vin och öl kommer att säljas. Det är fullt med stolar och de räknar med att få dit över hundra gäster till lördagens storbildsvisning av matchen. De tidigare matcherna har lockat såväl turistande svenskar som Londonbaserade svenskar.

Kyrkoherde Eric Muhl tycker det är viktigt att kyrkan erbjuder mötesplatser för utlandssvenskar. Det bor cirka 120 000 svenskar i Storbritannien och hälften av dem i London.

– Kyrkan ska vara en plats där man möts, har trevligt och delar livet, säger han och tillägger att de även visar events som Melodifestivalen och OS.

Eric Muhl, som beskriver sig själv som måttligt engagerad i fotboll, är inte på plats under kvartsfinalen.

– Jag är på semester så Gunnar Ledwon, en oerhört fotbollsintresserad kyrkoherde från Onsala, ska vikariera i två veckor. Han ser varje match med IFK Göteborg, kan alla laguppställningar och allt annat om fotboll. Så vill man ha en analys av matchen på lördagen kan man absolut få det av Gunnar, men inte av mig.

ANNONS

"Om Sverige vinner ska ni nog inte komma tillbaka"

I centrala affärsdistrikt som Marylebone syns en del engelska flaggor på taxibilar och fasader. Men det är framförallt i bostadsområden som exempelvis arbetarklasskvarten kring Kentish Town West som VM-febern verkligen känns av och är synbar på nästan varje gata.

John Gotts serverar Andy Camo på puben George IV.
John Gotts serverar Andy Camo på puben George IV. Bild: Åsa Westerlund

På puben George IV, eller ”det lokala vattenhålet” som en stammis beskriver den, är väggar och baren klädda i den engelska flaggan. Ur högtalarna ljuder U2. Bartendern John Gotts säger med självklarhet i rösten att det blir en rätt enkel seger för England. Men som med så många andra hängivna England-fans som vi möter vet han väldigt lite om det svenska laget. Hur kan de vara säkra på en vinst om de saknar fakta?

– För att vi är engelsmän, säger Andy Camo, en av männen i baren.

Han har en tatuering med det engelska riksvapnet i bakhuvudet. Och i nacken står det ”Made in England”.

Andy Camo har ”the Three Lions” tatuerad på huvudet.
Andy Camo har ”the Three Lions” tatuerad på huvudet. Bild: Åsa Westerlund

– Om Sverige vinner mot oss ska ni nog inte komma tillbaka och göra ett nytt reportage.

Vad skulle hända då?

– Jag köper dig en öl, skrattar han och tar ytterligare en klunk från sin stor stark.

På bardisken framför honom ligger lokaltidningen Camden New Journal uppslagen. En artikel handlar om super-fotbollsfanet Hugh som bor i närheten och som har överöst sin husfasad och trädgård med flaggor och fotbollsbollar. Hemmet drar till sig mycket uppmärksamhet. Bilar tutar och förbipasserade stannar till för att ta en bild. Yascara Simonetti, som ursprungligen kommer från Brasilien, säger åt sin 14-årige son Breno Borges att posera framför tegelstensbyggnaden medan hon förevigar med sin mobil. Han går motvilligt med på det.

ANNONS

– Jag är född här så hon tycker att jag borde supporta England, men jag håller på Brasilien, säger han.

Breno Borges missar inte en VM-match och analyserar spelet noga. Efter att ha sett Blågults insatser tycker han att de har stor chans att gå vidare till semifinal.

– Jag tror att Sverige vinner. Sättet de spelar på kommer att överraska engelsmännen. England är bra, men de kommer att spela som vanligt medan svenskarna kommer att ge allt.

Vem är mannen på bilden?

GP frågade fyra engelsmän i centrala London om de kunde identifiera en bild på svenska lagets förbundskapten Janne Andersson.

Bild: Åsa Westerlund

David Fitzgibbon, 62, pensionär, London

grade crossed
– Han ser familjär ut, men jag vet inte vem det är. Jag kommer aldrig ihåg namn. Kanske har det något med sport att göra?
Bild: Åsa Westerlund

Angeli Todd, 23, ingenjör inom förnybar energi, London

grade crossed
– Jag har inte en susning. Jag jobbar som ingenjör så jag rör mig inte mycket utanför den sfären. Men han ser ut som en idrottsman. Eller är han politiker? Amerikan kanske?
Bild: Åsa Westerlund

Anthony Donovan, 37, elingenjör, London

grade crossed
– Det är den svenska förbundskaptenen, men jag känner inte till hans namn. Vi engelska fans följer Premier League och där är inte många svenskar. Men jag kommer ihåg Brolin, Dahlin och Mellberg. Och Zlatan såklart.
Bild: Åsa Westerlund

Maggi Gill, 70, pensionär, Yorkshire

grade crossed
– Åh nej, jag är så dålig på sådant här. Jag lever i min lilla bubbla och har inte koll. Men han ser ut som en journalist, kanske från Sverige.

grade crossed
Fotograf Åsa Westerlund och reporter Hanna Rydén på plats i London.
ANNONS