Solen skiner över det vita parhuset i Utby. Här bor familjen Svanström. Från gräsmattan, med ett litet fotbollsmål på, kliver systrarna Isabella och Victoria upp för att hälsa välkomna i full tränings-mundering. Pappa Peter har dukat fram kaffet när han tillsammans med sina döttrar slår sig ner i en stol på altandäcket. Hit flyttade familjen från Kode för fyra år sedan så att döttrarna kunde komma närmare fotbollen i IFK Göteborg.
– Jag köpte huset mitt under en match. Jag ringde mäklaren i halvtid och skrev på kontraktet dagen efter, berättar Peter.
Döttrarna stormtrivs med tillvaron som innebär närhet till fotbollsplaner och träning. Nu lever de mer självständigt än vad de kunde tidigare.
Men helt självständigt är det svårt att bli i Svanströms – i alla fall så länge pappa tränar sina döttrar och sport nästan är allt i den idrottstokiga familjen. Förutom Isabella och Victoria finns mamma Ines, 46. Yngsta dottern Cecilia, 13, som går på fotbollspräglade Änglagårdsskolan och spelar även hon i IFK Göteborg. Och sonen William, 16, som studerar på golfgymnasiet i Uppsala – sporten som Peter var nära att bli proffs i.
Men det är en annan historia.
I Victorias vardag finns det inte mycket mer än fotboll just nu. För två år sedan, efter avklarad grundskola, valde hon att ta en paus från studierna. Ett ovanligt val som för många säkerligen väcker frågor och åsikter: ”Pressas hon hemifrån?” eller ”Det är alldeles för tidigt – man kan inte bara ge upp skolan”.
Men valet hade sin förklaring. En förklaring som grundade sig i att Victoria skulle må bra. Den då 15-åriga Victoria kämpade med extremt höga krav på sig själv. I skolan hade hon högsta betyg i alla ämnen förutom två. På fotbollsplanen levererade hon så pass bra att hon blev uttagen till U-landslagsspel. Men allt detta till ett högt pris.
– Skolan skapade så sjukt mycket stress och jag kände att jag var tvungen att vara perfekt hela tiden, säger Victoria.
Pappa Peter och mamma Ines lyssnade på sin dotter när hon motiverade sitt beslut.
– Diskussionen var med henne själv. Sen stöttade vi. Hon har så höga krav på sig själv i allt hon gör att hon inte klarar av att prestera på den nivån hon vill om hon har både skola och fotbollen att tänka på. Då kommer hon må dåligt. Så det var inte mycket att tänka på – det var bara förnuftigt. Skolan kan man ta upp senare i livet – det kan man inte göra med fotbollen, säger Peter.
– Jag är övertygad om att det finns människor som har åsikter om detta som inte jag delar, men jag lyssnar inte. Det går inte. Allt är väl kontroversiellt när man bryter mönster? I dag är skolan tolvårig och det kan jag förstå – man behöver utbildning för de flesta yrken i dag. Men detta är bara ett kapitel i livet och beslutet är baserat på hennes välmående.
Isabellas kamp mot järnbrist
Victoria kämpar fortfarande med att ställa rimliga förväntningar på sig själv. Hon är glad att hon tog en paus från studierna men säger i nästa andetag att det inte är långt borta att hon tar upp dem igen.
– Nu är mamma lite stressad, haha! Hon undrar om jag inte ska börja plugga, säger Victoria.
Fotbollsmässigt har sabbatsåren från studierna givit henne en skjuts i rätt riktning. I fjol var hon utlånad till Alingsås i Elitettan och sparrades och matchades mot vasst seniormässigt motstånd.
Till skillnad från Victoria har Isabella varit kvar i Blåvitt hela tiden sedan hon anslöt från Kode IF inför säsongen 2018. Hon har varit en viktig del av det IFK Göteborg som stormat genom seriesystemet hela vägen upp till division 1. Men precis som Victoria har Isabella, bortsett från de lagmässiga resultaten, kämpat med motgångar. Inte psykiska, utan fysiska problem som hon först nu fått bukt med efter tre års kamp.
– Jag har lidit av järnbrist, saknat vissa mineraler och vitaminer i kroppen vilket har gjort att vaderna krampat, bland annat, berättar Isabella.
I början, när hon inte visste vad problemen var, byttes hon in och ut varje kvart i Blåvitts matcher.
– Jag kommer ihåg när jag kom till landslagsläger och nivån på spelet var mycket högre – då märkte jag att jag inte hann med i tempot.
Pappa Peter beskriver de tre åren som tungrodda. Det tog tid innan familjen fick reda på att det hela handlade om järnbrist – bland annat kopplat till mensen.
– Det finns inte så mycket forskning på kvinnliga idrottare. Nu börjar man hitta rätt. Men vi måste börja prata om det mer för det är inget problem – det är ett tillstånd. Likadant som att vi grottar ner oss i killars kost och sömn när de inte presterar på topp så måste man börja grotta ner sig i hur mensen påverkar prestationen. Det är galet att vi inte har kommit längre men samtidigt upplever jag det som att fler pratar om det och fler kvinnliga idrottare lyfter det, säger Peter och hyllar längdskidåkerskan Johanna Hagström, som ofrivilligt blev frontfigur för ”mensdebatten” så sent som i vintras.
Framtiden i IFK Göteborg
Med de fysiska bitarna på plats är det med tillförsikt som Isabella blickar framåt. Om bara några dagar tar hon studenten och hon kommer få mer tid att lägga på fotbollen. Extratimmar som hon känner att hon saknat under tiden hon studerat. Isabella ser också fram emot att fortsätta utvecklas med IFK Göteborg. I år har de för första gången fått ordentligt med motstånd och ligger i skrivande stund tvåa i division 1 med stor marginal upp till seriesuveränen Malmö FF.
– Målet var att gå upp och det är det man har föreställt sig. Men går vi inte upp så är det ingen fara. Jag har skrivit nytt kontrakt och just nu fokuserar jag bara på säsongen. Jag tycker att folk i laget har insett ännu mer allvar nu och vill satsa ännu mer. Det är några som droppat av längs vägen men jag tror att de flesta inte har någon tanke på att sluta spela, säger Isabella.
Peter fyller i:
– Vi riskerar att förlora alla matcher vi spelar i den här serien. Det är ingen uppvisning längre och jag älskar det. Det blir bättre träningar och det ställer högre krav på mig och ledarteamet. Vi får också bättre uppbackning av klubben. Nu ska inte jag sitta och recensera Håkan Mild (klubbdirektör) och Jonas Olssons (akademiansvarig) jobb men de har varit jättebra för damerna.
Just nu arbetar IFK Göteborg med en treårig verksamhetsplan. Den är inte spikad ännu och gäller för hela föreningen. Det som däremot är spikat är att klubben har ett glasklart mål om att spela allsvenskan under 20-talet. Resan dit kräver förbättringar. Akademin behöver bli bättre och bredare. Medelåldern i A-laget, som i dag är 18 år, behöver bli äldre.
– Det är just nu ett jättesteg för spelarna i F17 till de jätteerfarna 25-åringarna som vi möter i andra lag och som vi behöver för att ta oss till allsvenskan. Men alla 13-åringar som spelar i IFK Göteborg i dag kommer att ha chans att spela allsvenskan för Blåvitt, säger Peter Svanström.
På söndag spelar IFK Göteborg mot Öis i ett derby på Valhalla klockan 16.00 – en match som ni ser på GP.
LÄS MER:Filippa Hopkins, 18, är redan en historisk IFK Göteborg-spelare
LÄS MER:Domen: Malmö FF vinner damernas division 1
LÄS MER:GP storsatsar på division 1 – med IFK Göteborg och Öis