Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lokalderby väntar Blåvitt i cupen: "Sjuk lottning"

Svenska cupens andra omgång är lottad och för Landvetter IS blir det en alldeles speciell upplevelse. För motståndet står nämligen IFK Göteborg. – Jag har sagt det hela tiden, och så blev det så, säger tränaren Peter Westlund.

Det finns drömlottningar och så finns det drömlottningar. Av de 16 möjliga lagen Landvetter IS, som i skrivande stund ligger näst sist i Division 3 Nordvästra Götaland, kunde få möta i Svenska cupens andra omgång stod IFK Göteborg av uppenbara skäl högst upp på önskelistan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så när drömlotten blev sann drabbades i alla fall några av spelarna i klubben av ett rejält glädjefnatt:

– Sjuk lottning, vilken drömlottning. Det goa var att jag hade det på känn. Jag har sagt det hela tiden, och så blev det så. Helt otroligt, vilken grej för klubben, säger tränaren Peter Westlund som tillsammans med övriga inom klubben nu kommer ha att stå i under de tre veckor som återstår innan matchen ska spelas.

– Det kommer bli ett jävla jobb att styra upp det här. Det är man inte riktigt van vid. Vi får sätta oss ner direkt och gå igenom det här.

Flertalet spelare och ledare i Landvetter har ett förflutet inom IFK Göteborg med spel i akademi-lag och många har Blåvitt som favoritlag.

– Gött för killarna i laget. Några har spelat i J-laget och jag har varit tränare i IFK Göteborg.

Hur ska ni göra för att lyckas skrälla? 
– Det har ju hänt förr. Det gäller ju att hålla tätt bakåt och har ett annat tempo. Det gäller att hålla ner siffrorna i början. Vi gör en bra match mot Assyriska, och de spelar i division ett, sen beror det lite på vilket lag som de kommer med så klart.


"Bollkalle på deras matcher"


En av spelarna laget som har ett förflutet i den kommande cupmotståndaren är högerbacken Pedram Talebi, 25.

– Riktigt, riktgt, roligt. Jag spelade i Blåvitt från att jag var 12 år till 18-19. Vi är ungefär sex-sju spelare i Landvetter som spelat i Blåvitts akademi, säger han.

Hur speciellt blir det att få möta dem?
– Det är där man spelat och de man har följt. Man har varit på Gamla Ullevi och bollkalle på deras matcher, även om man kanske inte är en renodlad supporter. Sen är det fortfarande många vänner som spelar i Blåvitt och tränare man känner och folk på Kamratgården.

Känner du någon i dagens trupp?
– Sebastian Ohlsson, han spelade jag med i akademin. I U-truppen har man tränat med några och Hysén har man träffat uppe på Kamratgården.

Vad ska ni göra för att lyckas skrälla?
– I en sån match behöver man inte göra någon större inramning, man är taggad till hundra ändå. Det viktigaste är att ta det som en vanlig fotbollsmatch, man har ingenting att förlora. Det är ju ingen som tror att vi ska slå ut Blåvitt direkt ... Det är bättre att ta det som en vanlig match.

– Det är faktiskt den andra stora matchen på rätt kort tid för mig. Vi mötte Malmö för fyra år sedan när jag spelade i Sävedalen. Vi torskade med 6-0, men då var det i princip det laget som tog sig till Champions League, typ samma elva.

Som högerback kan du få ställas mot Sören Rieks ...
– Ja, det är spelaren som är farligast i Blåvitt i dag. Det blir en bra utmaning, haha.

Har du någon hälsning till Rieks så här inför?
– Det här är inte din hemmaplan, det här är min.

Men det är inte bara spelare och ledare i Landvetter IS som ser fram emot lokalderbyt i slutet av augusti.

"Va, fick vi dom? Magiskt", skriver Tobias Hysén i ett sms till GP. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.