Liverpool tar upp jakten på Manchester City

Tre raka segrar, tre hållna nollor och 7-0 i målskillnad. Med Alisson Becker mellan stolparna, Virgil van Dijk varm i kläderna och ett par nya mittfältare har balansen fallit på plats i Jürgen Klopps lag. Och nu ska Liverpool på allvar ta upp jakten på Manchester City i kampen om Premier League-titeln.

ANNONS

Det har gått över 28 år sedan Liverpool, med Kenny Dalglish på tränarbänken och Glenn Hysén i mittlåset, senast vann en engelsk ligatitel. Liverpool kom förvisso snubblande nära, på alla sätt, att vinna titeln under Brendan Rodgers men nu tycks den slumrande jätten från Merseyside på alla sätt vaknat till liv till tonerna av Jürgen Klopps rock-and-roll-fotboll. Den här säsongen ser Liverpool ut att vara bäst rustat att utmana fjolårsdominanten Manchester City om ligatiteln.

Säsongen kunde knappt ha börjat bättre för Liverpool, som vunnit samtliga tre matcher utan att släppa in ett enda mål.

– Nio poäng på tre matcher. Det finns ingen anledning att vara negativ. Vi har inte släppt in något mål ännu, men om man tittar på matcherna så finns det fortfarande mycket att arbeta på, vilket inte är konstigt, säger Klopp.

ANNONS

Även om det finns utrymme för spelmässig förbättring så visar Liverpool redan tecken på att ha tagit stora kliv framåt efter fjolårssäsongen. Den virvlande offensiven med Mohamed Salah, Sadio Mané och Roberto Firmino kunde redan då svepa undan vilka motståndare som helst, men Klopp hade problem med att få den defensiva balansen på plats vilket allt för ofta resulterade i att Liverpool kastade bort poäng i matcher man dominerade spelmässigt. Och under sommaren såg Liverpool till att åtgärda problemområdena.

Alisson har redan börjat göra skillnad

Januarivärvningen av Virgil van Dijk var en omedelbar förbättring av försvaret, Naby Keita och Fabinho adderade både bredd och spets på ett tidigare tunt mittfält och Xherdan Shaqiri ger alternativ framåt. Men den odiskutabelt största uppgraderingen skedde på målvaktssidan, när Liverpool betalade uppemot 770 miljoner för Romas brasilianske VM-målvakt Alisson Becker för att ersätta Loris Karius efter den katastrofala insatsen i Champions League-finalen. Alisson har redan börjat göra skillnad.

Alisson Becker var född till att bli målvakt, precis som hans far och farfar. Även hans mor vaktade stolparna i unga år, även om det i hennes fall rörde sig om handboll, men den största anledningen till att Alisson lyckats bli en av världens absolut bästa målvakter är hans fem år äldre bror Muriel, som numera spelar i portugisiska Belenenses.

ANNONS

I somras berättade Alisson i biografisajten The Players Tribune om vilken stor roll Muriel spelat i hans karriär. Om hur de båda målvaktsbröderna ständigt pressade varandra att bli bättre, hur Muriel övertalade familjen om att fortsätta tro på Alissons talang – trots att han i unga år var kort i rocken och utvecklades sent fysiskt – och hur de till slut tampades om rollen som förstamålvakt i Internacional, innan Alisson lade beslag på positionen. ”Allt jag har åstadkommit är tack vare min bror”, skrev Alisson.

"Gör det inte för att glänsa"

Efter den strålande säsongen i Roma blev Alisson i somras, för en kort stund, världens dyraste målvakt innan Chelsea värvade Kepa Arrizabalaga, och 25-åringen har redan börjat göra skäl för priset. Alisson har hållit tre raka nollor, varit en trygg sista utpost och bidragit med en ny dimension till Liverpools uppspelsfas. Senast mot Brighton räddade han poäng genom en vass räddning i slutminuterna, och drog ner applåder när han iskallt chippade bollen över en framstormande Anthony Knockaert.

– Alisson är uppenbarligen en målvakt som kan spela fotboll och han har självförtroende nog för att göra det. Han gör det inte för att glänsa, utan för att reda ut situationen. Jag föredrar räddningen på nicken, men chippen var rätt sak att göra i det läget, säger Klopp.

ANNONS

Liverpool hade Premier Leagues mest potenta offensiv redan i fjol, men med ett mer välbalanserat mittfält, en solidare defensiv och målvakt i absolut världsklass har Klopps lag redan tagit ett par kliv framåt och börjat vinna även när man inte är på topp. Det kan räcka långt för titeltörstande Liverpool.

Helgens hetaste:

Levante – Valencia

Derbysöndagen i Spanien inleds på Ciudad de Valencia med en förmiddagsmatch i gassande solsken på Ciudad de Valencia. Ambitiösa Valencia söker fortfarande säsongens första seger och har i veckan förbättrat truppen genom att lösa fjolårets succéman Gonçalo Guedes permanent från PSG för drygt 400 miljoner.

Söndag 12.00, Strive

Celtic – Rangers

Steven Gerrard gör sitt första Old Firm som manager för Rangers. Gerrard ska försöka stoppa sin förre tränare Brendan Rodgers och hans Celtic från att lägga beslag på en åttonde raka ligatitel i Skottland. Glasgow-derbyt känns hetare än på länge.

Söndag 13.00, Viasat Fotboll

Real Betis – Sevilla

Söndagen avslutas med ett stekhett Sevilladerby på Benito Villmarín. Real Betis, som i fjol slutade före stadsrivalen, har spenderat stort under sommaren men trots två spelmässigt dominanta matcher söker Quique Setiens charmiga gäng fortfarande efter första segern. Fjolårets derbyn innehöll hela tolv mål och var rejält underhållande tillställningar.

Söndag 20.45, Strive

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS